"Ще настояваме за извънредна целева финансова подкрепа в сектор "Мляко". Това каза Министър Десислава Танева, която участва в срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Румъния, Словения и Австрия, която се проведе днес в град Прага, Чешка република. На срещата беше подписана декларация с единна позиция на 8-те страни за справяне с кризата в земеделския сектор, която ще бъде представена на Съвета на министрите на Европейския съюз през юни. Тогава ще бъдат обсъждани новите мерки, които Общността ще предприеме за стабилизиране на пазара на земеделски продукти.


Министрите се обединиха около нуждата за отпускане на допълнителна финансова подкрепа поради кризата в млечния сектор. "Необходима е извънредна целева финансова подкрепа със средства от бюджета на ЕС, по подобие на тази от септември 2015 година, но без да бъдат използвани средства от резерва за кризи. Необходими са и спешни мерки на ниво ЕС, които са достъпни за производителите във всички държави-членки", изтъкна министър Танева. Земеделските министрите ще настояват пред Европейската комисия за намаляване на производството на мляко в страните, където значително е увеличено над квотните обеми.


"По наше настояване в Декларацията беше включено предложение за повишаване на бюджета за училищните мерки "училищен плод" и "училищно мляко". Това не е само инструмент за моментното реализиране на продукция и подкрепа в двата сектора, но така се възпитават и хранителни навици у подрастващите", каза още министър Танева. По думите и, това би било една устойчива тенденция към възпитаване на хранителни навици, а също и подкрепа за производителите.