Министърът на земеделието Десислава Танева обяви позицията си, че българските плодове, зеленчуци и суровото мляко трябва да не се облагат с Данък върху добавената стойност (ДДС). 

Пиперът от внос изпревари родното производство

„Това официално искане за обратно начисление на ДДС на тези продукти вече е изпратено от МЗХГ до Министерство на финансите, което от своя страна трябва да договори данъчното изключение в ЕС“, съобщи Десислава Танева на страницата си във Фейсбук.

Тя уточни, че вече са водени и предварителни разговори, за да се намери благоприятно административно решение.

Десислава Танева: „Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани. За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане.“

Данните на министъра показват, че сега около 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас не са регистрирани по ДДС заради малкия обем на тяхната дейност. Както е известно, единната ставка по ДДС у нас е 20%.

„С нулевата ставка, освен, че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки", допълни министърът.

Според Десислава Танева мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, незавизимо от това, че и сега се работи в тази посока - чрез целенасоченото субсидиране.

Десислава Танева: „Вместо да изгуби фискът, ще се увеличи приходът в бюджета."

Тя припомни, че вече е била инициатор на промяна в данъчното облагане. Като депутат тя е получила подкрепа от финансовия министър Владислав Горанов и данъкът върху зърното е намален на 0%.

Министър Танева коментира, че това е спряло различните схеми за източване на ДДС и опити за измама и за ощетяване на хазната, а в резултат държавата е спечелила.