В млечното говедовъдство не трябва да се стремим към голямо увеличение на броя на отглежданите животни, а трябва да се увеличи средната млечна продуктивност.

Това означава, че трябва да стимулираме селекционните стада като наложим изкуственото осеменяване, за да видим действително добра млечна продуктивност, каза в отговор на Фермер.БГ министърът на земеделсието и храните проф. Иван Станков.

Не може България да дава 3,5 тона мляко, а Европа да дава 7 тона мляко и да искаме да бъдем конкурентоспособни, посочи още проф. Станков.

Според него увеличаването на говедата и овцете трябва да бъде за сметка на месодайното говедовъдство, което в момента е много атрактивно.

Земеделският министър съобщи още, че проф. Марин Тодоров ще отговаря от днес за програмата Катар за развитие на овцевъдството. Тази програма е много важна за българските животновъди, а до сега е била в пълен застой, посочи още министърът.

В същото време България има отлчни възможности чрез Катар, Саудитска Арабия, а и с Европейските страни, да увеличи броя на овцете си и по-конкретно на месодайните породи, защото това е „нещо, което носи достатъчно валута за България“, посочи проф. Станков.

Министър Станков комнтира и проблема с напояването на площите в страната. Според него липсата на напояване и изграждането на напоителни системи е ключов проблем за България. Изгражденто на напоителни системи е заложено за следващия програмен период 2014-2020 г.  като ще има възможност за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, а страната вече има договорка със Световната банка за развитие на хидро-мелиоративната система, посочи министърът.

С изграждането на напоителни системи ще „потръгне“ и развитието на зеленчукопроизводството, овощарствоарството и лозарството, каза още земеделският министър.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!