Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще участва в създаването на областни координационни щабове в Силистра и Добрич. Те са част от предприетите мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете. Щабовете ще бъдат създадени днес – 24 юли, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.
 
 
Началото на заседанието на областния координационен щаб в Силистра е насрочено за 10:00 ч., а в Добрич – в 15:00 ч.
 
Към момента стана ясно, че хранителни отпадъци, изхвърлени от румънски кораби по река Дунав, може да разпространят опасната болест. Затова концесионерът на пристанище Свищов забрани на акостиращите кораби и на превозните средства, влизащи от Румъния, да изхвърлят битовите и хранителните си отпадъци в района на порта, съобщи БНР.
 
Освен това до средата на седмицата ще зарабори дезинфекционна площадка при ГКПП в село Кайнарджа.
 
Специалисти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пък увериха, че извършват проверки на всички свинеферми на територията на област Монтана във връзка с опасността от инфекцията.
 
Междувременно румънските ветеринарни власти потвърдиха два нови случая на Африканска чума по свинете в югоизточната част на страната. Новото огнище е в село Гюргени, община Яломица, на левия бряг на река Дунав и на около 70 км от границата с България.