Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) трябва да се оптимизира, каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова днес в Брюксел на форум за бюджета на Съюза след 2020 г.

 

В Брюксел обсъждат дела на земеделието в бюджета на ЕС след 2020 г.

 

„Политиката на сближаване е най-оценяваната и контролирана европейска политика и нейната добавена стойност е видима за гражданите всеки ден. Тя е не само част от европейския бюджет и солидарност, а инструмент за инвестиции в самия съюз“, допълни Павлова, цитирана от пресслужбата на министерството.

 

Министърът участва в конференция на високо равнище, посветена на Многогодишната финансова рамка (МФР) на общността след 2020 година - „Shaping Our Future. Designing the Next Multiannual Financial Framework“.

 

Нуждаем се не от „кризисен“ бюджет, а от стратегически, както и от ясна и дългосрочна визия, подчерта министър Павлова. По думите й, инвестициите в икономически растеж и работни места са "безкраен приоритет“. 

 

 

За да се осигури по-нататъшен пробив при постигането на тези цели на фона на очакваните бюджетни ограничения и възникващи нови предизвикателства, е от съществено значение да се използва пълният потенциал на всички програми и инструменти.

 

Няколко са събитията в следващите шест месеца, посветени на бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР), които ще се проведат по време на българското председателство. Част от тази рамка ще бъде и бюджетът на новата ОСП.

 

Големите предизвикателства пред финансирането на политиките произтичат от Brexit и от необходимостта за увеличаване на разходите за сектор "Сигурност".

 

Анализатор: В новата ОСП трябва да има повече пари за инвестиции

 

На 9 март България ще бъде домакин на конференция на високо равнище на тема МФР след 2020 г. На форума ще бъдат отправени ясни политически сигнали за областите от общ интерес. Ще бъдат посочени и елементите на съгласие и несъгласие.

 

Европейската комисия обяви целта си да внесе предложения за МФР след 2020 г. през май 2018 г., посочи Лиляна Павлова.

 

Отчитаме желанието на Европейския парламента и ЕК за преговори по бърза писта и своевременно ще започнем преглед на предложението, допълни тя.

 

Министър Павлова обяви, че България вече работи в тясно сътрудничество със следващите председателства – на Австрия и на Румъния. Целта е да се гарантира приемственост в дискусиите, за да се постигне съгласие по следващия бюджет на ЕС и съответните законодателни досиета, подлежащи на приемане преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

 

Повече информация от конференцията на високо равнище в Брюксел виж тук.