Земеделският министър Васил Грудев настоява дасе свика извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH). В петък министър Грудев е изпратил писмо с това настояване до своя италиански колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
 
Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните-членки на Европейския съюз, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото. Според министър Грудев е необходима единна позиция на Европейския съюз, както и предприемането на бързи и адекватни мерки, които да защитят производителите.
 
Министърът допълни, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно както на българските производители, така и на европейското земеделие като цяло. Към искането на министъра на земеделието и храните се присъединиха и неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.  

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!