Дълго време заразата Син език бе крита, заяви в сливенското село Мокрен министър Васил Грудев. "Заболяването е констатирано през юни, до края на юли вече е обхваната половината страна, но въпреки това дълго време никой не говореше за Син език и за проблема със заболяването", заяви министърът.

 

По думите на Грудев не са били взети необходимите мерки за предотвратяването на заратата и това е основната причина да се стигне до епидемия в момента. Министърът заяви пред животновъдите, че ще сезира компетентните органи.

 

По време на срещата с фермери стана ясно, че заразата е вече в 22 области на България. Огнищата на Син език са 230 на територията на цялата страна.

 

Министър Грудев обяви на фермерите, че е получено е разрешение за ваксинация от Европейската комисия (ЕК). "Процедурата е направена - поискали сме разрешение и сме го получили.

 

Оттук нататък ние трябва да осигурим ваксината за щама, който в момента върлува в България", заяви Грудев. По думите му, ваксина срещу Син език се произвежда само една европейска страна. България трябва стартира процедура за набавянето в най-кратки срокове у нас.

 

БАБХ да извършат ВЕДНАГА масови пръскания на пасища и мери, настояха животновъди. "Отпуснати са допълнителни средства на БАБХ точно за извършването на масово пръскане", заяви още министърът. Животновъдите поставиха и въпроса за липсата на договори с ветеринарните лекари, което "им връзва ръцете".

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!