Очакваме една много добра реколта от грозде. Тази година тя е с 30-40 % над прогнозираното. Реколтата е опазена перфектно и се отличава с много висока захарност, което означава, че ще имаме много добри вина за следващата година. Земеделските ни стопани трябва да се радват на тази добра реколта, която гарантира и добра реализация на техния труд. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на откриването на гроздобера в лозята на винарска изба „Домейн Юстина“ в село Устина, Пловдивско.


Министър Греков отбеляза че няма притеснения за тазгодишната реколта, защото заради количеството и качеството й тя е напълно конкурента на пазара. „Ще произведем хубави и качествени вина, които ще се реализират на пазара в конкуренция с чуждата продукция“, категоричен е министър Греков. Той отбеляза обаче, че цената на гроздето все още е незадоволителна и българските гроздопроизводители заслужават по-висока изкупна цена и повече пазари за реализацията на продукцията си. „Следващата седмица ще заминем за Китай, където има много голям интерес към нашите вина. МЗХ продължава да работи за отваряне на нови пазари за българските производители“, посочи още министърът.


В отговор на журналистически въпрос за производството на десертно грозде, министър Димитър Греков отбеляза, че през последните години има увеличаване на площите за производство на десертни сортове. „Точно по тази причина производителите получиха и средства по линия на de minimis. България има определен потенциал в развитието на десертни сортове и това производство трябва да се развива и в бъдеще“, каза проф. Греков.


На откриването на гроздобера присъства изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, кметове и земеделски производители от региона.