Днес от 12 часа земеделски производители от община Белене ще посрещнат министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Посещението на министър Греков в крайдунавската община е по покана на ръководството на Община Белене и на депутата от 15 МИР – Петър Дулев.

 

„В Белене ще проведем работна среща с участието на министър Греков, в която ще се влючат председатели а земеделски кооперации от общината, арендатори, животновъди, ветеринарни лекари, представители на ПП „Персина“. На тази среща очакваме да чуем от министър Греков приоритетите на МЗХ в контекста на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., както и актуалните проблеми, свързани с приключването на дейностите в този програмен период. За земеделските производители от община Белене е важно да чуят повече за възможностите, които ще имат за усвояване на средства в следващия програмен период в селските райони“, сподели пред репортер на Фермер.БГ Петър Дулев.

 

На територията на община Белене работят три земеделски кооперации, няколко крупни арендатори, както и множество дребни земеделски производители и фермери. Като в много от малките общини в България, и в община Белене земеделските производители трудно се справят с проблемите. Този район някога е бил най-големият за производство на захарно цвекло и сред най-производителните като добиви от пшеница и царевица. Тук са били и най-големите кравеферми в страната с над 3 000 глави добитък.

 

„За нас е важно да чуем от министър Греков приоритетите на МЗХ, защото имаме информация, че сред тези приоритети е възраждането на зеленчукопроизводството и овощарството – отрасли, в които общината е имала добри традиции преди години“, допълни Петър Дулев. Сред темите, които ще бъдат дистутирани на работната среща в Белене днес е и състоянието на напоителната система и намеренията на МЗХ за подпомагане на поливното земеделие. На територията на община Белене над 70% от обработваемите площи са били поливни, но сега системите са разрушени. Затова земеделските производители очакват да чуят възможните решения от министър Греков.

 

„В землището на Белене предвид близостта на Дунав има доста подпочвени води. Между Белене и Бяла вода има канал, който от дълги години не е почистван, заради което всяка година 4-5 хиляди декара обработваема земеделска земя остават буквално под вода, което нанася сериозни щети на селското стопанство в региона като цяло“, коментира за Фермер.БГ още Петър Дулев.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!