Очакваме конструктивни предложения от институтите за реформа в Селскостопанската академия, заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща с ръководството на Селскотопанската акдемия (ССА), директорите на институтите към Академията, синдикати, ректори на висши учебни заведения и председателят на Комисията по земеделие и храни към Народно събрание проф. Светла Бъчварова и народният представител от „Коалиция за България” Пенко Атанасов.

 

Министър Греков изтъкна, че предложенията за реформиране на Академията трябва да дойдат от научните колективи на институти и допълни, че решението за бъдещото на аграрната наука трябва да бъде подкрепено от всички заинтересовани страни. „Не говорим за съкращения на научни работници, говорим за нов модел, чрез който да запазим и развиваме българската земеделската наука”, увери министърът.

 

Той подчерта, че е необходимо институтите на Академията да създават приложна наука, която веднага да дава резултати, да работят в пряка връзка със земеделските производители и аграрния бизнес. „Вие притежавате научен потенциал, който трябва да се развива”, каза още министърът. Той обобщи, че както и на предишната среща със синдикатите, така и днес отново всички се обединяват около тезата, че това състояние на ССА не може да продължава.

 

По време на селскостопанското изложение АГРА 2014  ще бъде проведена следваща среща в същия формат, на която ще се обобщят получените предложения от институтите от системата на Селскостопанска академия.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!