Министър проф.Димитър Греков започна удaрно тази седмица със своите участия в редица медии.Точно както своя предшественик Мирослав Найденов, който бе чест и сладкодумен гост в телевизиите и по страниците на печата, новият министър стартира с няколко големи интервюта в столични вестници, а днес даде обширно интервю в предаването „Лице в лице" с Димитър Цонев.

 

В разговора, министър Греков преповтори и казаното пред вестниците в последните дни, че ще направи всичко възможно да защити българското производство на плодове и зеленчуци, че ще насърчи животновъдството, за да може да консумираме българско, а не вносно месо, ще работи за изграждане на поливните системи, ще обърне внимание на иновациите в земеделието, чрез пряко сътрудничество със земеделските университети и редица други пожелания.

 

Все хубави думи, но земеделците не чуха нищо конкретно, как ще се случи това? Дали това ще стане като държавата наложи мита и такси на съседните държави – Македония и Турция, и как коалиционния партньор ДПС ще подкрепи подобно предложение? Или пък как ще се спре контрабандата по границите? Друг е и въпросът как ще се работи за разкъсване на примката на големите търговски вериги, които са сложили на колене българския фермер от всички браншове и източват навън крупни суми от българската икономика?

 

В края на годината предстои закриване на над 85 000 кравеферми у нас, които не са успели до този момент да преминат към 1-а категория. Ще търси ли държавата нова отсрочка, за каквато Европейската комисия даде знак, че може да има и как ще бъдат подпомогнати фермерите и полупазарните стопани в преструктурирането? Как държавата ще подпомогне реализацията на директните продажби на селскостопанска продукция от фермите, така че да стане по-лесна, тъй като е факт че наредбата за директните продажби не работи ефективно?

 

Министър Греков, заяви в последното си интервю, че Европа мисли и залага на биопроизводството. Да това е така, но както Фермер.БГ по-рано писа, много от европейските държави правят конкретни действия за стимулиране на биопроизводството. В интервюто отново не стана обаче ясно как държавата ще насърчи този тип производство.


И още редица от важните въпроси, които вълнуват земеделците и са на дневен ред останаха незададени:

- Каква ще бъде българската позиция по ОСП 2014-2020– все още не сме я чули от новата власт?

- Какво ще бъде предложението на България за понятието „активен фермер“ ? 

- Кога и по какъв начин ще се случи реформата в поземлените отношения и създаването на фермерски регистър?

- Как ще се намали административната тежест към фермерите в МЗХ, ДФЗ и РА?

- Как ще се улеснят фермерите да кандидатстват с европроекти в новия програмен период, без да се повтарят грешките от ПРСР 2007-2013?

- Ще премахне ли новото Правителство данъчно-осигурителните тежести към фермерите, които бяха въведени от предходната власт?

- Какво се случва с пазарите за износ на агнета към Катар и др. чужди страни?

- Каква е визията на министерството за стимулиране на младите фермери и насърчаване на младите семейства , развиващи дейност в селските райони, които са и най-засегнати от обезлюдяване?

- Да очакваме ли връщане на земеделците на акцизът за горива?

- Какво се случва със Закона за браншовите организации в селското стопанство?

- Как МЗХ ще подобри взаимодействието между стопаните, бизнеса от другите сектори в икономиката и местната власт?

 


И най-важният от всички въпроси : В контекста на Общата селскостопанска политика на ЕС – 2014 – 2020, ще има ли България най-после Национална стратегия за развитие на селското стопанство, която да бъде приета от Министерски съвет и да има силата на нормативен документ? Защото без такава Национална стратегия за аграрния сектор и селата и нейното ефективно прилагане през следващите години, то рискуваме да останем пак само с добри пожелания и спомени в медийните архиви, докато трудолюбивия български фермер вижда своето европейско бъдеще, като пазари, субсидии и политики, като една увеличаваща се абстракция.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!