„България разполага с изключително богато генетично разнообразие, което може да се включи в Световната генетична банка.” Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на съвместната българо-американска работна среща „Ролята на генетичните ресурси за развитието на успешно млечно и месно говедовъдство”, която се проведе в МЗХ.

 

Форумът се организира от Министерството на земеделието и храните и Департамента по земеделие към Посолство на САЩ. Министър Греков подчерта, че за страната ни представлява изключително голям интерес да сподели опита на Съединените щати в генетичните ресурси и да проучи възможностите за сътрудничество. „Повече от 20 години работим ползотворно с Департамента по земеделие към Посолство на САЩ.

 

Споделеният опит е ценен за развитието на нашето земеделие и той е една добра основа за развитие на бъдещи проекти”, посочи министър Греков. Той допълни, че независимо от голямото разстояние между двете държави, те има какво да разменят като генетични ресурси и да сложат началото на нови сортове растения и нови породи животни. „Отдалечената хибридизация е в основата на новите сортове и новите породи, така че полза имат и двете страни”, беше категоричен министър Греков.

 

Сред гостите бяха американският аташе по земеделските въпроси за Източна и Централна Европа, представляващ Департамента по земеделие на САЩ, Майкъл Хени, и американски експерти по въпросите на генетичните ресурси - д-р Мартин Зибер, Международен консултант по животновъдство, проф. Робърт Кайзер, почетен професор към Университета на Уисконсин, и проф. Скот Йенсен от Университета на Айдахо.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!