Проект на доклад на министър Димитър Греков до Министерски съвет е публикуван на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Земеделският министър отново настоява МС да постанови одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на земеделието и храните за 2014 година.

 

Сумата, която се иска, е в размер на 2.5 млн. лв. и е за закупуване на противоградови ракети. „Видимите аномалии в климатичната обстановка на територията на Република България доведоха до природни бедствия, които оказаха сериозни материални загуби на територията на страната. Не по-малки са пораженията и върху селското стопанство от активни градобитни процеси.

 

[news]

 

През настоящата година активният сезон беше открит в края на месец април, но поради изключително интензивната и непостоянна климатична обстановка, въпреки добрата зареденост с противоградови ракети, само през месец май бяха изразходвани около 200% повече противоградови ракети в сравнение със статистиката от предходни години“, се посочва в проектодоклада.

 

Министър Греков подчертава, че само за последните дни силно интензивните градови облаци, преминали над 14 600 000 декара в защитаваната територия, доведоха до изразходването на голямо количество от наличните противоградови ракети. Липсата на финансови средства за закупуване на противоградови ракети, недостигащи за нормалното завършване на активен сезон 2014 г., ще доведе до огромни загуби за милиони лева земеделска продукция, категоричен е Греков.

 

Към проекта на постановление е приложена финансова обосновка. Фермер.БГ припомня, че през миналата седмица инж. Николай Николов, директор на ИА „Борба с градушките“, заяви на специална пресконференция, че до момента са изразходвани близо 9 000 ракети, което поставя в изключително сложно положение бюджета на МЗХ.

 

Още на 13 юни е било подадено искане към МФ и МС за корекция на бюджета на МЗХ с 2 млн. лв., но и до момента, по думите на Николов, отговор няма. Това означава, че агенцията не може да разплати задълженията си към фирмата-производител на противоградовите ракети, от която са осигурили ракети за 2.5 млн. лв. и чакат парите да им бъдат преведени.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!