Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в „Първа среща на говедовъдите-2015“. Събитието ще се проведе днес и утре в Старозагорски минерални бани, хотел „Марица“.

Събитието се организира от Националния съюз на говедовъдите и Асоциацията за развъждане на черно-шарена порода говеда. Идеята е на първо място да се търси най-бърз изход от критичната ситуация  в сектор мляко, като в работна обстановка около масата да седнат работещите в сектор мляко - фермери, млекопреработватели, управляващи, обслужващи звена на сектора, наука, да обсъдят заедно ситуацията и вземат най-добрите решения за преодоляването на кризата, съобщи изпълнителният директор на НСГБ Михаил Михайлов. 
 
По време на срещаща ще ни бъде изнесена презентация” Какво последва след отпадането на квотите за мляко” от доц. Божидар Иванов. Ще се разгледат  проблемите, които имат фермерите производители на мляко и млекопреработвателите, като ще бъдат изнесени два доклада от Димитър Зоров-председател на НСГБ и Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите . 
 
„Гласът” на гръцките фермери- какво правят за да преодоляват кризата ще се чуе от единствената в Гърция асоциация на млекопроизводителите. В програмата е включено и представянето на фирми обслужващи животновъдството, които гостуват на срещата. Относно селекцията ще се изнесе доклад от доц. Теодора Ангелова. 
 
Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България ще отчете резултатите за 2014 ги ще ни вдъхне оптимизъм с получената средна млечност от крава над 7020кг. За първи път в България ще бъде обявен топ 10 за най-високопродуктивните ферми за миналата година. За първи път асоциацията на Абердин Ангуса и Херефорда ще получи „трибуна” за представянето и. доклад ще изнесе анализатора Николай Вълканов. 
 
Участие в срещата ще вземе и министърът на земеделието Десислава Танева, поканен е и премиерът Бойко Борисов.
 
Очаква се срещата да даде началото на създаването на една мощна говедовъдна структура, която да представлява бранша. Също така тази среща да бъде вече традиционна така както от няколко години провеждат  зърнопроизводителите и асоциацията на земеделските производители и да се провежда под името- Първа среща на говедовъдите в България, посочи Михайлов. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!