Депутати от Коалиция за България подготвят промени в Закона за арендата, с които да се определят минимални граници на рентните плащания. Според депутата Янаки Стоилов така ще бъдат защитени собствениците на земи от злоупотреби. Според Стоилов в момента собствениците на малки парцели не са защитени от злоупотреби и затова е необходимо да им се осигури защита.

Минималните граници на рентите ще се определят според категорията на земята и нейното местоположение. С промените в закона ще се опрости процедурата за предоставянето на земята по арендни договори и ще се предложат унифицирани образци. Депутатите още не са правили анализи дали тези промени ще се отразят на пазара на земята. Стоилов обясни, че народните представители търсят балансирано решение, което да не накланя везните в полза на притежателите на големи по площи ниви.

Това е непазарно предложение, един чисто популистки ход, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов, цитиран от Дума. "Какво следва - да се определят минимални нива за наемите на офиси и на производствени площадки? - попита той. Според него в момента рентите са максимални, а на места - над максималните нива. Производителят посочи, че в момента те се движат в границите от 20 лв. до над 80 лв./дка в зависимост от областта и състоянието на земята. По думите му "има много по-сериозни проблеми в сектора, например евросредствата".

По данни на агроминистерството през 2010 г. рентата е най-висока в област Добрич - 45 лв./дка, но в областите Ямбол, Видин, Враца остава сравнително ниска - до 25 лв./дка. Ръст в наемните отношения се отчита през 2011 г. В област Добрич рентата достига до 70 лв./дка. В област Видин пък се отчита най-ниското ниво на плащане на рента в натура - до 10% от средния добив. Според анализа тенденцията на увеличаване на рентните плащания е закономерна, но в страната се наблюдава голям диапазон в плащанията. При разнообразието от плащане на декар повечето собственици не са защитени от това да получат символични средства за притежаваната от тях земя. Част от собствениците получават плащания в натура - олио, грозде, вишни, зърно, ябълки или картофи.

Проблемът с плащанията е най-сериозен в Северозападна България, заяви Борис Антонов от сдружението "Собственици на земеделски земи арендодатели", които още миналата година предложиха такива промени. Земевладелците заявиха тогава, че заради ниските доходи, които получават, е небходима държавна намеса. Минималните ренти ще са нещо като минималната работна заплата - върху нея и над нея ще се надгражда тази цена и арендаторите ще се конкурират, поясни той. Според Антонов защитните мерки били необходими, защото "повечето хора са хванати в капан и вързани с дългогодишни договори".

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!