Не ни устройва отварянето на мярката, която обслужва само големите индустриалните стопанства, тя се отвори прибързано в края на предишното правителство, което говори, че е трябвало да бъдат удовлетворени интересите на определен кръг едри земеделски холдинги. Това каза Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите по повод разнопосочните мнения в бранша за течащия в момента прием по подмярка 4.1.

Настояване: Не удължаване на приема по 4.1, а спирането му

Тя коментира за срещата със служебния министър на земеделието, от която са очаквали да бъде спрян приемът по инвестиционната мярка, но са получили само обещание за удължаване на срока.

Тази огромна сума от близо половин милиард лева е заложена по подмярка 4.1, като тези средства трябва да бъдат разпределени за проекти, подадени в периода от 19 април - 23 юли тази година. В този период земеделските производители са вече на полето и нямат време да кандидатстват по тази мярка, която ще се отвори само веднъж“, коментира Милтенова пред БНР.

По думите ѝ има изключително тежки проблеми в сектор плодове и зеленчуци.
„Много административни проблеми, с водоснабдяването, с работната ръка, с реализацията на продукцията на пазара, контактът с търговските вериги. Тези въпроси ги поставяме повече от 10 години и решение на тези проблеми няма. Липсата на работна ръка довежда до намаляване на обработваемите площи и оттам на количествата на плодовете и зеленчуците в България. Свива се и производството на пипер, поясни експертът. И даде още примери:

"През 1998 година България произвежда 470 хиляди тона домати, а сега са 148 хиляди през 2018 година, площите са на намалени пет-шест пъти. Преди 90-а година България е произвеждала 40 пъти повече домати, отколкото са и били потребни и всичко е било за износ“, разказа още председателят на Националния съюз на градинарите.

Според Милтенова служебният кабинет трябва да направи някаква бърза и скоростна подкрепа на малките и семейни фирми, в противен случай бизнесът в сектор плодове и зеленчуци до 10-15 години ще се унищожи.