Субсидиите по мерките от втори стълб са като лотарията. Дават се едни милиони, ама не е ясно точно на кого, кога и колко. А напоследък тези милиони за нищо ги нямат. Прехвърлят се пари между стълбовете, между мерките, между годините. Изгубихме му края.

ДФЗ отговаря какво показаха проверките за междинни култури

Вече под всяка статия на Агри.БГ с милиони в заглавието отдолу има поне един коментар от рода на: „Стига с тия милиони, първо изплатете старите приеми и след това отваряйте нови“. И ние това казваме, и въпроси задаваме до отговорните институции, но рядко има еднозначен отговор. Не си мислете, че въпросите ни не са конкретни, напротив, просто държавната администрация е задобряла в играта на думи.

„Агри, похвален е опитът Ви да помогнете, но поискайте отговор на конкретни въпроси. Примерно, кога ще бъде обявен т.н. оценителен доклад. Аз лично оставам с впечатление, че Ви пускат по пързалката, а и кандидатите по същата плоскост вървят надолу“, коментира наш читател. 

И ние имаме това чувство, но нищо не можем да направим, освен да изпратим поредния въпрос за приемите по подмярка 6.3, 4.1.2, 4.2.2 и т.н. Предполагаме, че администрацията не спи и трудно насмогва. Бързаше се с извънредните мерки, но какво да правят през това време чакащите по ПРСР фермери – правят бизнес планове за развитие, гледат в бъдещето и виждат едно голямо НИЩО.

„Вече година и 3 месеца няма никакво развитие по подмярка 6.3. Става дума за близо 2000 кандидати. Аз отглеждам 125 кошера и работя същевременно, за да мога да оцелявам. Ако ми бъде предоставена помощта, ще мога спокойно да си увелича кошерите, за да се развивам в пчеларството“, пише ни Богомил Сираков с надеждата да бъде чут от някого.

Той за пореден път апелира да се зададат съответните въпроси към Министерството на земеделието и ДФЗ: „Защо се бавят резултатите! Защо още няма съответни класирания? Кога ще има яснота? Пишат се статии от октомври, че до месец ще има подписани договори. От тогава минаха 2 месеца вече.“

И още ще минат, защото последно от Фонда отговориха за Агри.БГ, че специално по подмярка 6.3 уведомителните писма – покани за одобрените се изпращат до края на годината, но следва представяне на доказателства и едва след това кандидатите ще бъдат поканени за подписване на административни договори. И пак липсва конкретен отговор кога точно идва развръзката.

„Същото като за 4.1.2 от 2018 г. Всички ни пускат по пързалката. Само пишат за някакви милиони, а за един проект чакаш първо две години да отворят мярката, после още две да подпишеш договор. Вече три години ще станат“, изчислява друг наш читател.

Читател: „Имало едно време една мярка. Имаше ли, нямаше ли и аз вече се обърках! Дали пък не се и дублираше с още една, ама друга година. Не, не, пак се бъркам, май няма такива мерки…“

Факт е, че се пробужда съмнението дали онези милиони наистина са там. Или само се прелива от пусто в празно. Не искаме обаче да сме лоши пророци като доста фермери, според които парите вече ги няма. Все повече са тези, които губят надежда, заплетени в тромавите процедури. 

„При положение че има бизнес план за изпълнение, заложен през 2019 г. в сектор животновъдство, как се изпълнява след старт след две години и да се следят животински единици за увеличение на СПО. Как се прави това при този бавен темп на оценяване или всичко е предначертано? Помощ срещу загуба!“, тъжно констатира пчеларят Богомил Сираков и продължава да ходи на работа, за да може с нея да издържа кошерите си. Тъжно, но факт!

А ние ще продължаваме да питаме институциите, да четем между редовете, да отсеем най-важното, но рядко получаваме повече от едно конкретно изречение в целия пълнеж. Сагата ще приключи, когато най-малко очакваме. А дотогава просто си пестете нервите, за да имате още за следващите мерки през новия програмен период. Все пак идват още милиони и фермерите трябва да оцелеят със и въпреки тях, нали?!