Въвеждането на еднодневни трудови договори за сезонните работници в селското стопанство ще намали негативния ефект на сивата икономика, но в същото време възникват редица въпроси за осигуровките на почасовo наетите работници. Това каза пред Фокус независимият финансов експерт Мика Зайкова. Според нея е твърде вероятно с еднодневните договори да се създадат трудности при събирането на осигурителен стаж.
[news]

„Ще ви дам един реален пример – един човек отива да бере череши и му дават такъв договор, но този договор би трябвало да има талонче или квитанция в три екземпляра. Единият да отиде в НАП, респективно и в НОИ, за да може да се отчете неговият трудов стаж, а другият талон да остане в работодателя, за да може той да се отчете, и третият да бъде в работника“, уточни Мика Зайкова. Тя добави, че в тази ситуация работникът трябва да направи архив от голяма по обем документация, за да може, когато дойде времето му за пенсия, да докаже, че наистина е имал стаж.
 
Финансовият експерт каза още, че при въвеждането на еднодневни трудови договори не са изключени злоупотреби, тъй като работодателят може да купи кочан с договори от държавата, но да попълва конкретни имена в тях само при проверки. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!