Цената, на която реално се изкупува пшеница в Ямболско в момента, са около 270 лв/т. „Кампанията по изкупуването на пшеницата започна при цени 290-300 лв./т, но сега изкупната цена падна. За ечемик пазар няма повече от 20 дни“. Това заяви за Фермер.БГ Михаил Шевкенов, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Ямбол.

 

Дъждовете в Централна Южна България са значително по-малко в сравнение със Северна България и качеството на пшеницата е добро. „Пазарът, обаче, е такъв, че сме принудени да продаваме зърното основно като фуражно. Няма пазар за хлебна пшеница с добри хлебопекарни качества“, заяви Шевкенов.

 

Той допълни, че по-високи изкупни цени за качествената пшеница дават търговци, които изнасят за Гърция, но там пазарът е сравнително малък. Основният износ за зърнопроизводителите от Ямболско е от пристанище Бургас, където търсенето е на фуражно зърно.

 

„Цената на рапицата е 470-480 лв/т. В момента има кораб на пристанище Бургас, който допълва договорираните количества, но друга перспектива в близките дни не виждаме и за търговия с рапица“, допълни зърнопроизводителят.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!