Земеделското министерство ще отпусне на пчеларите държавна помощ de minimis, стана ясно след заседание на Консултативния съвет по пчеларство (КСП) тази седмица.

България настоява за адекватни нива на обвързана подкрепа

За резултатите от диалога на пчеларите с министерството и с ветеринарните власти Агри.БГ разговаря с инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари и на Обединен български пчеларски съюз (ОБПС).

- Г-н Михайлов, ясно ли е вече какви суми ще бъдат изплатени по de minimis за едно пчелно семейство?

- За миналата година сумата беше близо 6 лв. на пчелно семейство. Сега до 30 септември министерството и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) трябва да решат съвместно каква сума да се отпусне. На заседанието на Консултативния съвет по пчеларство не се говореше за пари.

Обсъдихме други проблеми. Има едни указания на министър Десислава Танева от предишния й мандат, сега отново искат да ги приложат. Става въпрос за това, че пчеларите трябва да са регистрирани земеделски производители, тоест да са внасяли осигуровки.

Да имат платени поне за половин година – от януари до юни 2019 г. социални и здравни осигуровки. Да бъдат регистрирани като земеделски стопани пак така до края на месец юни.

Много се спори също какъв да бъде долният праг на броя на пчелните семейства. Миналата година и преди беше минимум 20 пчелни семейства – така, както е по пчеларската програма. На заседанието на КСП не можа да се реши и остана министерството да определя долния праг. За горния праг миналата година нямаше таван, а по-миналата година имаше.

- Останаха ли други спорни въпроси?

- Ние обсъждахме повече указанията, съгласно които пчеларят трябва да е продал поне 1 кг мед и да има документ от търговец или преработвател, че е извършил търговска дейност, за да получи de minimis. Това ни раздели, защото това изискване е безсмислено.

De minimis е помощ. Това е схема за държавно подпомагане и няма защо да прилагаме мерки, които са дисциплиниращи. Защо трябва да принуждаваме пчеларите да продават, тоест да взимат документи при продажба? Това според мене е безсмислено. 

Някои казват: „Пчеларят трябва да бъде ангажиран." В смисъл, че получава пари ненаготово, а нещо е дал. А това, че пчелите опрашват, а пчеларите извършват огромна дейност по опазването им – това не се смята.

По време на заседанието председателят на асоциацията на търговците на мед седеше до мене. Попитах го може ли да купи една тенекия мед. „Никога“, каза. Нито един буркан, нито една тенекия само. Това са несериозни неща! 

Но ето, решили буквално да ни дисциплинират, което съм категорично против.

Тъй като отговорността е на министерството, там взимат окончателното решение. Ние сме само съветници, консултанти. Мисля, че ще приложат указанията, както бяха преди. Само не е известно дали ще се спрат на варианта от 1 кошер тоест от най-малкия пчелар до най-големия - без таван, или ще сложат някакво ограничение.

Сега обсъждахме така наречения голям de minimis. Защото имаше и още един. Нарекохме го малък de minimis за пчеларите с отровени пчели в резултат на провеждане на пръскания, на третиране на земеделски култури.

Сравнително малък брой пчелари получиха подпомагане, въпреки че беше заделен бюджет от 600 хил. лв. Мисля, че бяха 82-ма пчеларите. Тази помощ получиха само тези, които бяха подали документи за това, че имат отровени пчели.

Не се изискваха протоколи за доказване от какво са отровени тези пчели. Така те можеха да получат подпомагане.

Сега пчеларите чакат големия de minimis. Неговият бюдежт обикновено варира от 2 до 4 млн. лв.
Тази година от 1 до 20 януари беше изплатен de minimis на пчеларите за 2018 г. с бюджета на ДФЗ за de minimis от 2019 г. Тоест част от парите бяха изплатени за миналата година. Какво е останало, не зная. Сега трябва да изплатят за 2019 г. Така че не очаквам парите да бъдат много.

- Каква беше сумата, която пчеларите получиха през януари тази година за 2018 г.?

- Мисля, че беше малко над 3 млн. лв., така че се паднаха по 6 лв. на пчелно семейство. Обикновено за de minimis кандидатстват около 2 800 пчелари.

- На съвета стана ли дума кога стопаните могат да очакват парите?

- До края на седмицата се събира комисията от министерството и ДФЗ. Тя ще определи сумата и срока за получаване. Така че чакаме до 30 септември решение по този въпрос.

- На заседанието от БАБХ са ви запознали с извършените проверки по сигнали за пръскания без уведомяване на пчеларите. Информацията, която Николай Роснев (той е зам.-изпълнителен директор на БАБХ - бел. а.) представи, беше ли удовлетворителна за вас?

- Конкретно 102 проверки са извършили по 102 сигнала. Тоест това са проверки по сигнали на пчеларите. Който се е обадил, извършена е проверки. Неблагоприятното е, че са издали само 32 наказателни постановления.

Това означава, че една трета от направените проверки са завършили с наказателни постановления, а на другите места не са установили нарушения. Това е достоверното.

Големият проблем при тези пръскания е, че не ни уведомяват. Това означава, че се провеждат незаконно пръскания, след като лично пчеларите не са уведомени от арендатора. Затова се получават толкова много отравяния.

Освен това не можем да си защитим интересите и по съдебен ред, защото трудно се доказва съответствие между препарата, с който са третирали листната маса, и препарата, с който са отровени пчелите. Така че се работи по сигнали.

Проблемът е, че по думите на БАБХ имат много малък административен капацитет. Тоест нямат хора, за да извършат тези проверки.

- Вашето предложение да се възстанови статутът на пчеларите-проверители може ли да помогне за решаването на този проблем с административния капацитет?

- Категорично да. Законът за ветеринарномедицинската дейност сега изисква тези проверки да се извършват само от гилдията – от ветеринарни лекари. Там не се допуска участието на други.

Ние използваме тези форуми, за да дадем гласност на нашите искания. А те са, че преди десетина години статутът на пчеларя беше налице. Работехме съвместно с ветеринарните лекари.

Видя им се много левчето, което получава пчеларите при тази дейност и решиха, че само те ще правят тези проверки. Само те, но какъв е резултатът? Ето: 2 млн. лв. получават те ежегодно.

Това го казва зам.-министър д-р Янко Иванов. Значи е вярно. И срещу това реално не се извършват прегледи на пчелите. Значи това е явно нарушение.

Ветеринарните лекари подписват при необходимост ветеринарномедицинските дневници, защото ние водим история на пчелина и кандидатстваме по програми. Трябват ни заверени такива дневници. Но реално това са формално извършени прегледи.

- Обсъждали сте и проблема с пчеларските регистри. При пръсканията стопани се казват, че не могат да ви информират, защото ви нямат телефонните номера. Намерихте ли решение?

- Има решение. Нашите телефонни номера са в БАБХ. При регистрацията на пчелините като животновъдни обекти ние сме си дали координатите. Но от Агенцията не ги дават на земеделски стопани, на арендатори, които извършват пръскания, тъй като има защита на личните данни.

Решението е много просто. Коментирахме го: ще попълним стандартни декларации, че сме съгласни да използват телефонните ни номера. Това не е лична карта, така че спокойно могат да се дадат на земеделските стопани и да ни информират за пръсканията.