Сумата по схема De minimis, предвидена за сектор Пчеларство (1.38 млн. лв.), е крайно недостатъчна. Само един рамкоповдигач, използван за прегледи на кошерите, струва 3.50 лв., а т.нар. първи транш на помощта за пчеларите е в размер на 3.45 лв., заяви за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

 

„За нуждите на едно пчелни семейство – отглеждане, изхранване, лекарства, рамки, восъчни основи и т.н., са необходими минимум 30 евро. Затова изрично сме записали, че помощта за едно пчелно семейство трябва да бъде 50-60 лева, а не 6 лв. Както коментират колеги, 3.45 лв. не покриват дори сметката за телефонните разговори, които трябва да проведем с ветеринарните лекари за извършване на пролетните профилактични прегледи“, категоричен е Михайлов.

 

Той припомни изискването при кандидатстване по De minimis пчеларите да представят заверени ветеринарно-медицински дневници, което тази година създаде проблеми на пчеларите. Причината е в неподписаните договори между БАБХ, ДФЗ и БВС, което постави под въпрос кандидатстването на пчеларите по схемата.

 

На въпрос на Фермер.БГ инж. Михайлов заяви, че към момента няма информация дали има пчелари, които не са успели да подадат заявленията си, заради липса на заверени ветеринарно-медицински дневници. Очаква се това да стане ясно до 20 юни, когато е крайният срок за сключване на договорите по De minimis.

 

Михайлов уточни, че сега предстоят проверки от страна на ДФЗ-РА на подадените заявления – както на документите на всички кандидати, така и на 5% от подадените заявления на терен. Тъй като за пчеларите не е ясно как точно се „избират“ тези 5%, които да бъдат проверени на място, инж. Михайлов е внесъл предложение проверките на терен да бъдат повече, за да няма съмнения относно избора на пчелините.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!