Проблемът с провалената акациева паша е сериозен. Акациев мед тази година няма да има, заради провалената от лошите метеорологични условия паша. Ако някъде има малки количества акациев мед, той е изкупен на зелено, заяви за Фермер.БГ Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП).

 

По думите на Михайлов, в някои райони на страната пчеларите са получили добри добиви от рапичен мед. „Картината не е еднаква навсякъде. Има райони, където посевите от рапица бяха провалени. Освен това, тази година рапичната и акациевата паша съвпаднаха по време и дъждовете станаха причина и двете паши на места да пропаднат“, обясни Михайлов.

 

Той обобщи, че лошите метеорологични условия са довели не само до липса на паша, но и до глад в плодниците и пчелните гнезда. Пчелите се нуждаят от подхранване в период когато плододават, тоест когато събират нектар. На много места в страната, обаче, се наложило неколкократно подхранване, което значително оскъпява себестойността на произведения мед. „Добрата новина за пчеларите е, че 2014 г. е изключително ройлива.

 

При много от пчелните семейства имаше активно естествено роене. Пчеларите, които са успели да свалят роевете, са увеличили броя на пчелните семейства“, допълни Михайлов. Пчеларите се надяват на добра липова паша тази година и очакват следващите месеци да са благоприятни, за да има добри добиви на мед от слънчоглед и магарешки бодил. „Надявам се да имаме мед тази година, макар и не в такива големи количества, както е било в предишни години“, допълни Михайлов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!