Инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари в интервю за Фермер.БГ за протеста на пчеларите и предлаганите промени в сектор Пчеларство:
 
Инж. Михайлов, как оценявате протеста на пчеларите, който се проведе преди ден в столицата? Някои ваши колеги не ви подкрепиха...
Учудващо е, че някои пчелари не подкрепиха протеста. Имаше представители от цялата страна, но не много, защото сега е активният сезон за колегите. И все пак, според нас, начинанието беше успешно. Още преди самия протест депутатите отхвърлиха предложението за изнасяне на пчелините извън населените места, а след протеста участвахме в заседанието на ПК по земеделие в Парламента.
[news]
Какво обсъдихте на заседанието на Комисията по земеделие относно изнасянето на пчелните кошери извън населените места?
В дневния ред на Комисията по земеделие беше включена точка, касаеща законодателните промени в пчеларството. Всички пчелари имаха възможност да се изкажат за евентуални промени по закона., включително по отношение на внесения, и по- късно изтеглен законопроект. Новината е, че Комисията обеща да не внася нови промени, нов законопроект в частта на закона, касеща намаляване на броя на пчелните семейства и изнасянето им извън населените места. Това е обещанието и на председателя на комисията Румен Христов – че няма да внасят нов законопроект. Друго важно, което обсъдихме е евентуалните промени в закона, отнасящи се до възможност за предоставяне на пчеларите на терени.
 
За какви терени точно става дума?
За селските мери и пасища да могат да се предоставят на пчеларите евентуално в бъдеще време. В тази връзка трябва да се предостави възможност на пчеларите да имат право да си построят помещение – временна постройка за инвентари за други принадлежности на пчеларите. Това предложение беше дадено отдавна, но то е свързано и с други промени на Закона за устройство на територията и промени на статута на земеделска земя.
 
Дайте малко повече яснота – за какво точно настояват пчеларите!
Сега в закона пише, че ни се предоставят терените от общинския и от горския поземлен фонд с право на ползване, а ние искаме да имаме право на собственост – под формата на закупуване или друга форма. Това ще ни позволи да строим тези помещения и евентуално тогава ще има възможност наистина да се изнесат част от пчелните семейства и да се разтоварят дворните места. Това засега обаче, са само предложения.
 
Работите активно по Наредба 15. Там какви промени предстоят?
Да, действително дадохме и предложение по наредбите и особено Наредба 15, която предстои да излезе и ние работим по нея в работната група към МЗХ. Нашите предложения са обработени от юристите и до дни ще ни бъде предоставен вариант, за да го обсъдим отново. Става въпрос за наредбата, касаеща опазване на пчелите от отравяне при третиране на земеделските посеви.
 
Какви са конкретно предложенията ви?
Предложенията са много – по отношение да отпадне авиационното третиране, което беше засегнато в Закона за защита на растенията. По- скоро режимът на третиране трябва да бъде разрешителен, а не уведомителен, както беше до сега. Говорихме за комисиите, които трябва да се самосезират тогава, когато имаме отравяне на пчели. Тъй като трябва да се съставят протоколи, за да може после те да служат като доказателствен материал евентуално в съда. Това сега на практика не може да стане. Говорихме и за качествата на меда и за това, че нямаме българска марка мед. И в Европа се изнася наш мед, който се използва като подобрител. Ние изнасяме, но на практика не афишираме с това, че имаме качествен български мед.
 
От Грийнпийс настояха да се удължи забраната за употреба на неоникотиноиди, която изтича в края на тази година. Какво е вашето мнение?
Министър Танева присъства на заседанието и аз отправих предложение. Тъй като изтича периодът на забрана, правителството да внесе предложение за удължаване на този мораториум, това да стане в комисията по земеделие в ЕС. Още сега процесът трябва да се задвижи, тъй като месец декември наближава.
 
Пое ли ангажимент министър Танева?
Министър Танева, каза че ще се има предвид нашето становище. Тук искам да подчертая, че всички наши искания, ние ще ги депозираме в МЗХ с копие до комисията по земедели в НС.
 
 
София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!