Ние много разчитахме на решенията на министрите от Европа, които проведоха съвещание за излизане от кризата миналата седмица. Те обаче не могат да ни помогнат в по-голямата си част. Там се дават пари за производство на сухо мляко и растителни масла, които у нас не се произвеждат. Единствената точка, която е добра за нас, е предложението всяка ферма да получи по 15 000 евро от държавата. Това обяви пред журналисти в Сливен Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите, цитиран от Стандарт.
 
 
"Тези пари трябва да се заделят от държавата, а след това да се решават нерешените с години въпроси като истинско краве мляко ли се използва, афиширане на растителните продукти и даване на малък бонус за качествено чисто мляко. Сега Европа вече разреши на своите членки да подпомогнат фермерите си. На различни места го правят по различен начин. Долната камара на румънския парламент наскоро гласува закон, според който трябва да има два вида етикиране на румънското производство. На едното да пише "румънски природен продукт", което означава от качествено мляко, а на другото "румънски продукт" което ще означава от растителни масла. В Шотландия фермерите искат пари за бензин при празния курс на цистерната на връщане към фермата. В Германия пък в момента фермерите водят преговори с медиите и искат те да съобщят на обществеността колко ниска е изкупната цена на млякото, а колко висока е тя в магазина и да посочат къде отива печалбата", обобщи Михайлов.
 

Изпълнителният директор на НСГБ посочи, че "радостното е, че у нас започват проверки за картел. След броени дни ще се проверяват и веригите магазини, каза Михайлов. Той съобщи, че изкупната цена на млякото в България е най-висока в района на Сливен. Тук тя достига 55-58 стотинки за литър мляко, каза Михайлов. 50 стотинки се изкупува млякото в Североизточна България, в Пловдивско е 45-50 стотинки, а в Северна България е около 45 стотинки", каза Михайлов.