По традиция през месец септември в София се провежда Есенен фестивал на меда. Вече тече подготовката за тазгодишното му издание, съобщи за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП). Форумът ще се проведе от 15 до 20 септември на площад „Бански“ в София. Участие са заявили пчелари от цялата страна, които в рамките на фестивалните дни ще предложат на столичани и на гостите на града разнообразни видове мед и пчелни продукти.
 
За 15 септември е планирано и провеждането на кръгла маса, на която ще бъдат дискутирани актуални проблеми в сектора. Сред акцентите в предстоящия форум е дискусия по създаването на обединена национално представителна пчеларска организация. „Все още дебатът продължава, защото досега пчеларите бяха в активен сезон и нямахме много свободно време. Това, което е ясно, обаче, е, че всички пчелари искат обединение, което да не даде възможност по-добре да защитаваме позициите си като бранш“, категоричен е Михайлов.

Дискусията относно обединена национално представителна пчеларска организация е започнала на пчеларския събор на Беклемето в края на август и ще продължи в рамките на Есенния фестивал в София. „Трудно постижимо е обединение – това е факт. Но пчеларите са категорично „за“ това да бъде създадена единна пчеларска организация. Това беше ясно заявено на събора на Беклемето. Затова дискусията продължава в София отново с участието на представители на всички пчеларски организации“, допълни Михайлов.
 
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!