България няма никаква готовност за отпадането на млечните квоти от април 2015 г., каза в интервю за Фермер.БГ изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Михаил Михайлов:

Господин Михайлов, от Националния съюз на говедовъдите подкрепяте ли протеста на колегите си в Ямболско?

С нашите колеги се пържим на един и същи огън. Разбира се, че ги подкрепяме. Но ако имате предвид защо не сме на протеста... Първо нямаме официална покана да се включим като Съюз. До колкото имам информация индивидуално са се обаждали на наши фермери да се присъединят. Официална покана обаче, да разговаряме за мотивите на този митинг, ние нямаме. Пак казвам ние ги подкрепяме като колеги, като фермери, като животновъди, защото ситуацията е изключително тежка в момента.
Въпреки че не бяхме покакнени, в Съюза обсъдихме въпроса дали да се присъединим към този митинг, който колегите определиха като „камбана“. Нашият Управителен съвет просто реши, че днес, към този момент все още е много рано за такива изяви. Както се казва министрите още не са си сменили картините в кабинетите. Решихме, че трябва да им се даде малко време. Да поработят за изплащането на субсидиите, които са най-важни в момента за живтновъдите и след това да се сяда и да се говори какво ще правим.

 

Ние сме се разбрали първо на ниво регионални структури да се проведат съвещания с фермерите по основните въпроси, да се набележат най-важните точки, по които трябва да се действа, после ще съберем мненията от регионалните председатели, след което ще поискаме кръгла маса. 
 

Кръгла маса с участието на МЗХ?
Тук по-скоро въпросите вече са политически. Не може да ги реши само министърът на земеделието.

 

Какво имате предвид?

Вчера имахме среща с един германски фермер. Попитахме го с какво им помага държавата, защото нашите колеги искат държавата да им помага. Оказа се, че тяхната държава е предприела много мерки. В Германия фермерите са освободени от акциз за горивата; отпускат им се дългосрочни кредити с много ниски лихви, 7% ДДС, никакви растителни мазнини в мандрите, включително и възпитание на децата да избират само немски продукти.

 

Кои са най-приоритетните задачи, освен субсидиите, с които трябва да се захване министър Танева и екипът ѝ?
Единият въпрос се реши малко преди Танева да стане министър – макар и не на 100% - отложи се с още година плащането на нисколихвените кредити. Час по-скоро трябва да се платят националните доплащания. От тук нататък МЗХ ще бъде изключително заето с корекциите на ПРСР. Не на последно място трябва вече да се излезе от лабиринта на Наредба 26 – за директните продажби. Веднага трябва де се реши въпросът с ветеринарното обслужване, защото ситуацията там е изключително тежка и ще рефлектира в следващите месеци у нас. И задължително – кръгла маса за говедовъдството – не как да го развиваме или как да го възстановяваме, а как да го спасяваме...

 

Смятате ли, че държавата или МЗХ разполага с механизми, които да се приложат във връзка с отпадането на млечните квоти от април догодина, за да се помогне на говедовъдите?
Именно това е следващият голям въпрос – ние нямаме готовност за отпадането на квотите. През този месец сме провели две срещи с немски говедовъди. Те повече от година говорят за отпадането на квотите. Германците очакват да фалират 30% от фермите. В същото време обаче те са готови да увеличат с 5% производството на мляко. И следващото нещо, което те правят е коопериране! Една думичка, която в българското селско стопанство е или табу, или лоша дума. В момента немските млекопроизводители се кооперират, правят големи ферми, колкото и на никой не му се иска да казва, че мащабнотото производство е добро. Например човекът, с коготото вчера говорхме, разказа, че са направили кооператив с 200 работници, което им позволява в момента да бъдат конкурентни на пазара. Нагласата им като цяло след падането на квотите е да произвеждат повече мляко с по-малка печалба. Ние при нас нямаме никаква концепция за отпадането на квотите. Всичко в момента е на автопилот. 


София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!