„В говедовъдството положението е трагично. Ежегодно произведеното мляко намалява с по 30 000 до 50 000 тона. Тази година ще приключим с около 500 000 т мляко, което е със 600 000 т по-малко от това, което ЕС ни е определил като квота“, заяви по време на дебат за прилагането на схемата за подпомагане на малките стопанства Михаил Михайлов, председател на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), предаде Фермер.БГ. По думите му, отчита се, че тези 600 000 тона се произвеждат от дребните производители и са за собствена консумация и за директни продажби.

 

„При условие, че в България има само 20 млекомата и е невъзможно да продадат такива количества мляко. Ако пък говорим за собствена консумация, това означава, че всеки човек, живеещ на село, трябва да консумира поне по 4-5 л мляко“, коментира Михайлов. Той допълни, че става въпрос всъщност за сива икономика. Друга тревожна тенденция за сектора е ниската млечност – България е с най-ниска млечност при кравите в Европа – 3 520 л средно от млечна крава при средна млечност в страните от ЕС от 7 000 л.

 

Прогнозите на Михайлов са, че към 2020 г. България ще може да достигне едва до 3 650 л мляко от крава. По думите му проблемът идва и от селекцията. „Изкуственото осеменяване, което в световен мащаб носи прогреса, е едва на 30%“, заяви Михайлов. Според него оцеляването на говедовъдите се дължи единствено на по-ниските цени на фуражите през 2013 г. НСГБ категорично е подкрепило предложенията на МЗХ във връзка с подпомагането на дребните фермери в новия програмен период. „Приехме предложенията, които МЗХ направи.

 

Големите ферми, обаче, дадоха милиони, за да изградят и оборудват доилни зали, да купят доилни инсталации, да изпълняват изискванията за хуманно отношение към животните. Как тези изисквания ще могат да изпълнят малките фермери, не е ясно“, каза още Михайлов. Той коментира, че подкрепа за малките стопанства трябва да има, но при условие, че те бъдат изведени от сивата икономика, в която са в момента.

 

„Нека бъдат подкрепени малките стопанства, но да спазват правилата на играта – да бъдат земеделски производители, да отговарят на всички хигиенни изисквания за ферми, да работят с документи“, категоричен е Михайлов. Според него идеята за изграждането на 200 млекосъбирателни пункта в малките населени места не е обмислена, защото няма яснота колко и какво мляко ще се събира в тях.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!