Десетки хиляди пчелни семейства в страната се очаква да загинат заради неоникотиноидите. Хиляди медоносни пчели ще умрат наред с безброй диви насекоми-опрашители. Това предупредиха от Обединен български пчеларски съюз, Съюз на българските пчелари и Столичен браншови пчеларски съюз, по време на пресконференция вчера, съобщи Грийнтек.
 
 
Европейската комисия (ЕК) е в процес на преразглеждане на решението си затова дали трябва да се разрешат или забранят неоникотиноидите е Европейския съюз (ЕС). След две години на мораториум върху предложението, сега ЕК трябва да реши каква ще бъде съдбата на пестицидите до май тази година. За момента Българи взе решение да приложи дерогация. С това на практика страната ни разрешава прилагането на неоникотиноидите – “за ограничена и контролирана употреба”.
 
„Разрешението е опуснато за 16 региона в страната – областите в Северна България, София и Пловдивска област. “Какво значи “ограничена употреба”, когато изключението обхваща на практика повече от половината ни страна”, коментират и недоумяват пчеларите.
 
[news]
Около 28 хиляди пчелни семейства са загинали през 2016 година, от тях 17 хиляди – заради отравяне с пестициди, сочат данните на пчеларския съюз. Очаква се тенденцията да продължи и тази година и да се ускори заради разрешението за неоникотиноидите. Това значи, че най-малко още 17 хиляди пчелни семейства ще загинат тази година у нас, каза Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз.
 
По време на пресконференцията стана ясно още, че и пчеларите няма да се разминат без протестни действия. В петък, 7 април, ще се проведе национален протест за защита на пчелите и забрана на неоникотиноидите, посочиха от пчеларските организации. Протестът ще започне в 13:00 часа пред МЗХ и ще продължи до 15:00 часа.