Българското правителство отдава голямо значение на разширяването на търговските и индустриалните отношения с Китай като наш водещ традиционен партньор в региона. Ще подкрепим всички инициативи за задълбочаване на сътрудничеството между нашите две страни, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова при откриването на Българо-китайски бизнес форум днес в София.

 

По думите й страна ни ще окаже съдействие на фирмите от Фудзиен, които желаят да инвестират в България в сектора на селското стопанство и хранително-вкусова промишленост, както и в създаването на индустриални зони. В резултат на увеличения български износ за азиатската страна, Китай вече се нарежда на второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз. През 2013 г. стокообменът между България и Китай достигна рекордно равнище от 1.884 млрд. щ.д.

 

"Тенденцията на нарастване на двустранната търговия продължава, но това е далеч под потенциала на двете държави", каза Ирена Младенова. "За нас е особено важно улесняването на процедурите за внос на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки в Китай, тъй като редица български стоки имат възможност да се наложат трайно на китайския пазар", заяви зам.-министър Младенова. Като други стоки с потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар тя посочи: вина, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло.

 

Заместник-министърът изрази увереност, че повече китайски фирми ще се възползват от предимствата на България като добро място за реализация на техните бизнес идеи. "Благоприятният данъчен режим, в съчетание с най-ниските оперативни разходи в Европа и високата квалификация и продуктивност на служителите в страната се оценяват високо от чуждестранните инвеститори", допълни Младенова.

 

Българо-китайският бизнес форум беше организиран от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), съвместно с Посолството на Китайската народна република, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Бюрото за външно-икономическите връзки на провинция Фудзиен.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!