В отделни землища на Добричка област ечемикът вече е пожънат. Добивите са между 550 и 650 кг/дка. Все още ежедневните дъждове спъват кампанията по прибиране на реколтата.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Близо 60 000 дка са площите с ечемик в Добричко. Те са близо 4 пъти повече в сравнение с предходната стопанска година, когато бяха засети едва 15 000 дка. При сухата и екстремна 2020 г. обаче се оказа, че ечемикът даде по-високи добиви от пшеницата, при която бяха отчетени средно по 178 кг/дка. 

Анализът на последните стопански години показва, че при ечемика в Добруджа има по-добри резултати. През 2019 г. официалните данни отчитат над 700 кг/дка, а през 2020 г. - 305 кг/дка. В същото време площите на ечемика до есента на миналата година постоянно спадаха и средно 3 % от обработваемите площи бяха заети с тази житна култура. Пшеницата заема около 42-44 % в добруджанските стопанства.

„Честите и обилни валежи през това лято са много благоприятни за пролетниците“, коментира проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Продължителните дъждове обаче могат да смъкнат качеството на пшеницата, смята ученият.

Все още активната кампания по прибиране на хлебното зърно не е започнала. Според професора това ще стане около 10-15 юли. Тогава земеделските стопани ще имат нужда от сухо и топло време, което да позволи на зърнокомбайните да влязат в нивите и да приберат житото. 

На този етап пшеницата е в добро състояние и очакванията са за сравнително добри добиви от порядъка на над 550 кг/дка. Ако дъждовете продължат през целия юли, това ще рефлектира и върху качеството, и върху добивите. 

„Това няма да е първата година, в която ще жънем на пресекулки при дъждове“, допълни Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Кампанията се очертава бавна и трудна заради полегналите посеви с пшеница, причинени от обилните валежи. Общо 1 млн.201 хил.дка с пшеница предстои да бъдат ожънати в Добричка област.