Междинните култури следва да са засети до 1 септември и да могат да бъдат проверени в периода от 1 септември до 1 ноември на годината на кандидатстване, припомнят от Министерството на земеделието.

Кризата с торовете 

За да получат зелени директни плащания, земеделските стопани следва да прилагат диверсификация на културите, поддържане на съществуващи постоянно затревени площи и наличие на екологично насочена площ (ЕНП). Междинните култури са една от възможностите за изпълнение на наличие на ЕНП в стопанството. 

Междинни култури са смески от житни култури (ръж, тритикале, ечемик, пшеница, овес, лимец, просо, сорго и метла) и нежитни култури (грах, фий, звездан, еспарзета, леща, фасул, нахут, бакла, лупина, бурчак, соя, синап, репко, фуражна ряпа, рапица) със слята повърхност.

Те се отглеждат между две основни култури след прибиране на предшестващата основна култура и преди сеитбата на следващата основна култура. 

Задължително условие е междинните култури да не са налични на полето след 15 април на годината, следваща годината на кандидатстване. За площите с междинни култури, които се използват като ЕНП, има забрана за прилагане на продукти за растителна защита (ПРЗ).