МЕТРО Кеш&Кери България е верига магазини за търговия на едро, обърната към професионалните клиенти от малкия и среден бизнес. Компанията винаги се е отличавала с богатия си асортимент и професионална насоченост на продуктите и услугите си. В началото на месец май тази година МЕТРО България ще даде старт на новия модел при търговията с плодове и зеленчуци, пречупен през призмата на малките земеделски производители. Благодарение на този проект,  МЕТРО ще се превърне в място, свързващо малките производители на български плодове и зеленчуци с ХоРеКа клиентите на компанията.
 
С новия бизнес модел на снабдяване с плодове и зеленчуци МЕТРО България подава ръка на малките земеделски производители. Благодарение на него  фермерите имат възможност да доставят продукцията си директно до МЕТРО, като по този начин си  гарантират справедливи цени за своя труд.
 
 
Името на проекта е „Отгледано с грижа в България“. С него МЕТРО се превръща в обединяващо звено за местни производители и ХоРеКа клиенти.
 
Когато говорим за културата на България, трябва да отбележим, че всяко ястие преплита в себе си вкуса на традиционните и свежи плодове и зеленчуци, отглеждани по нашите земи. 
 
Качество
За МЕТРО най-важно е качеството на продукцията. МЕТРО вярва, че ако се посвети на местните производители, ще си осигури няколко предимства, като най-важното от тях е качествената продукция, която достига до крайния клиент. Благодарение на това, че фермерите, с които МЕТРО ще си партнира, са локализирани на близки разстояния до техните магазини, продуктите ще бъдат доставени моментално.
 
 
Автентичен вкус
България е страна с богата история и ненадмината природа, а нейните земи раждат уникални като вкус и качество земеделски продукти..Следващата важна част от проекта на МЕТРО е това, че компанията работи със земеделски университети и институти. Целта на МЕТРО не се състои просто във внедряване на новите технологии в процеса на производство. Компанията си поставя за цел да  да направи българските плодове и зеленчуци  разпознаваеми и предпочитани, благодарение на специфичния им и автентичен вкус.
 
150 местни сорта български плодове и зеленчуци ще станат част от  асортимента на МЕТРО България през 2017 
 
Без повече посредници
Благодарение на МЕТРО свежите плодове и зеленчуци ще достигат директно до крайните клиенти. По този начин компанията ще се превърне в  мост между местните фермери и крайните клиенти. В търговията е нормално продуктът да минава през няколко ръце, докато достигне до крайния  потребител. В това време не само цената се вдига, но и качеството пада. С изграждането на директна връзка  между производителите и крайните клиенти, МЕТРО вярва, че ще предостави и на двете страни множество предимства, както при цената, така и при качеството.
 
 
МЕТРО ще изкупува над 150 вида произведени в България плодове и зеленчуци, като ще се ангажира и с идеята да възроди традиционните и застрашени от изчезване сортове. Кампанията по сключването на споразумения и договори с фермерите вече тече, като очакванията са в началния етап да бъдат сключени над 100 договора.
 
200 малки земеделски производители от цяла България ще имат възможността да доставят пресни плодове и зеленчуци от полето директно до 11 МЕТРО Кеш енд Кери магазина 
 
 
Георги Гърневски, ръководител на проекта разказа повече за текущата кампания:
 
„МЕТРО дава подкрепа. Хората, които ще ни се доверят, ще получат - първо достъп до родния пазар и респективно до нашите магазини. Също така те ще получат цялата подкрепа, която им е нужна от голяма международна компания, тъй като повечето от производителите в България са малки и независими фермери, които нямат силата и възможността да разрастнат продукцията си. Ние ще им предоставим подкрепа във формата на информация, благодарение на институтите, с които работим; помощ при пакетирането на продукцията им – ще ги научим как да пакетират и да подготвят продуктите си за търговската мрежа. Това, което се изисква от фермерите е просто да произвеждат вкусна и автентична продукция, всичко друго ще зависи от нас“.
 
12 000 тона е очакваното минимално количество на плодове и зеленчуци, което ще бъде доставяно до магазините на МЕТРО годишно  
 
Един от земеделските производители, с които международната компания вече си партнира, е Ивелина Коева. Тя разполага с 14 декара овощни насаждения и 2 декара оранжерийно производство.
 
 
Ивелина Коева сподели какви са трудностите на малкия производител и как МЕТРО се включва в справянето с проблемите. 
 
„Трудно се оцелява на пазара, защото вносът от други държави е много. При нас в Северна България не се усеща толкова силно вноса от Гърция, но пазарът на българския производител се подбива и не може да се говори за конкурентни цени. Това, което МЕТРО ни предлага са много добри условия на работа. За нас това е много полезно, защото знаем какви са техните ясни изисквания. Това, което ни предлагат е най-вече връзка с крайния клиент. Звеното прекупвач е много малко. Отделно МЕТРО държи на отглеждането на местни сортове, което за нас е много добре, тъй като ще подкрепим българското“.
 
Тодор Атанасов също е малък земеделски производител, доверил се на МЕТРО, като мост между него и крайния клиент.
 
 
Стопанството му се намира в село Поповица, Пловдивско, като отглежда 30 декара със зеленчуци. Тодор Атанасов обясни как вижда бъдещото си партньорство с веригата.
 
„Трудностите на пазара са такива, че произвеждаме стока, но няма как да я продаваме. Затова сега се спираме на МЕТРО. Това, което те ни предлагат е изкупуване на нашата стока. По този начин самият пазар е директен и продукцията ни няма да се превърта през един, втори, трети търговец, а директно ще влиза в МЕТРО, като по този начин продуктите ни ще достигат пресни и свежи до крайния потребител. Освен това МЕТРО ни предлага тези конкурентни условия и цени, които са много по-добри за нас. За момента не сме се замисляли за износ на нашата продукция, но смятам, че с МЕТРО това може да бъде възможно“.
 
Министерство на земеделието и храните в България също стои зад проекта на компанията-лидер за стоки на едро.
 
 
Преди старта и набирането на фермерите, с които МЕТРО ще работи, бе проведе обучителна кампания със съдействието на Националната служба за съвети в земеделието. Слави Кралев е директор на Дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“. 
 
„Инициативата на МЕТРО е част от една обща политика на Министерство на земеделието и храните за установяване на диалог с търговските вериги. Инициативата на МЕТРО е много добра и то в няколко направление. На първо място тя дава възможност регионални производители да имат достъп до търговските вериги. По този начин се гарантира една сигурност на земеделците. Този проект е наистина уникален, защото МЕТРО разполага с 9 търговски центъра и това позволява пълно покритие и в същото време разнообразен асортимент“.
 
Професионалните ХоРеКа клиенти също са положително настроени към инициативата на МЕТРО.
 
 
Ето какво каза Андрей Стоилов, главен готвач и председател на Българската асоциация на професионалните готвачи.
 
6000 български ресторанта ще могат да се доверят на МЕТРО при избора си на свежи и отгледани в България  сортове плодове и зеленчуци, които да им помогнат да покрият изискванията на своите клиенти за добра и вкусна храна
 
„МЕТРО винаги са ми помагали и са били едни прекрасни партньори за мен и всички мои колеги - ресторантьори и хотелиери. Новата им инициатива за изкупуване на продукцията на фермерите от нашите родни поля е страхотна и предполагам, че ще се постигне един много добър резултат накрая. Качеството на родната продукция е различно, в съпоставка с вносната суровина. Предпочитам да работя с български продукти и се надявам на едно отлично качество“.