Методиката за отказване, намаляване и отмяна на финансовата помощ по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), утвърдена от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), се оказа незаконна. Това стана ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС) по подадена срещу подзаконовия нормативен акт жалба.

Грудев: Три години без субсидии за фермери със заявени, но липсващи насаждения

Методиката излиза на 1 юни 2016 г., с цел да се прилага при неспазване на критерии за допустимост по подмярка 4.1, различни от размера на площите или броя на животните, както и на ангажименти или други задължения. Състои се от две части - документ и таблица, която определя размера на санкциите.

През 2019 г. обаче тя е обжалвана от А. Стоянова във ВАС, с искане за обявяване на нейната нищожност. Това става ясно от определение на съда от същата година, което насрочва и дата за делото. Мотивите на жалбоподателя са, че правната същност на методиката представлява подзаконов нормативен акт, но издателят на акта не притежава материална компетентност на издаването му.

В хода на делото юрисконсултите на ДФЗ оспорват твърдението, като заявяват, че методиката не е нормативен подзаконов акт, не поражда самостоятелни права и задължения за ползвателите по подмярка 4.1 и няма директен ефект.

Решението на ВАС, излязло на 8 юни, обаче постановява в полза на жалбоподателя А. Стоянова. Според магистратите методиката отговаря на всички критерии за нормативен административен акт. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" не е бил овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава подзаконови нормативни актове, се пише в решението на съда.

Констатираният порок е от естество, което обуславя недействителността на оспорения нормативен административен акт, поради което следва да се прогласи нищожността му, заключава ВАС.

Решението по административно дело № 9424/2019 може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.