Нов доклад на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) за селскостопанските перспективи за периода 2024-2033 г. прогнозира ръст на потреблението на птиче, свинско, говеждо и овче месо на световния пазар съответно с 15%, 11%, 10% и 15% до 2032 г. Очакванията са интересът към птичето месо да се увеличава за сметка на другите меса, като за това има няколко допринасящи фактора, съобщава Agriland. 

Говедовъди губят животни и търпят загуби заради заразна болест

Ръстът на потреблението като цяло ще бъде продиктуван от нарастващото потребление в страните със среден доход. Поради икономическия растеж, урбанизацията и растежа на индустрията за бързо хранене в тези страни, през следващото десетилетие се очакват по-значителни промени в избора на месо за потребителите, се казва в доклада, публикуван в първите дни на юли. 

Предпочитанията към вида месо през следващите няколко години ще бъдат мотивирани от опасенията за човешкото здраве, въздействието върху околната среда и хуманното отношение към животните. В страните с високи доходи те ще подтикват към избора на домашни птици, тъй като отглеждането им има най-малък въглероден отпечатък. 

В някои случаи тези промени в предпочитанията могат да доведат до свиване на консумацията на месо на глава от населението, се посочва в доклада. Такъв е случаят в ЕС, за който се предвижда текуща замяна на говеждо и свинско месо с птиче месо.

Глобалното увеличение на протеина от консумацията на птиче месо като дял от общия протеин от месо е основната характеристика на растежа на консумацията на месо. Очаква се тази тенденция да продължи. Това се дължи на няколко фактора, по-специално на по-ниската цена на птичето месо в сравнение с други видове месо и че то съдържа „здравословна комбинация“ от протеини и ниско съдържание на мазнини, според доклада на ФАО. 

Търсене на месо на световния пазар

Най-значителнен ръст на вносно месо ще има в Африка, която ще представлява 78% от допълнителния внос на всички видове месо. Азия, с изключение на Китай, е друг бързо развиващ се регион за внос на месо. Глобалното производство на месо ще се движи главно от растежа на птичето месо и значително увеличение на производството на свинско месо, като се приеме, че продължава възстановяването от големите огнища на африканска чума по свинете (АЧС) в Азия, включително Китай.

Продължаващото намаляване на вноса на месо в Китай се очаква да бъде компенсирано от нарастващото търсене от страните със среден доход в Азия, които преминават към диети, включващи повече животински продукти, и страните с ниски доходи и висок растеж на населението. Междувременно се предвижда повечето региони да намалят приема на говеждо месо с изключение на Азиатско-тихоокеанския регион, където се очаква потреблението на глава от населението да нарасне. Прогнозите са, че Северна Америка и Океания ще видят най-значителен спад.

Овчето месо остава основен източник на протеин за много потребители, особено в Близкия изток и Северна Африка. Въпреки че настъпват известни промени в глобалните диетични модели, приносът на овчето месо се очаква да остане стабилен.Вижте още:

Извива ли ръцете на производители на яйца търговска верига? (обновена)

Голям преработвател работи само с кооперативи и няма собствени градини

Модул „Мляко” за овце, кози и биволи е надграден