Месец по-рано от обикновено започна гроздоберът във Видинско, съобщи Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. Става въпрос за белите сортове, предимно мускат отонел. Причината за това са летните горещини и добрата специална резитба, която стопаните са направили, предаде Стандарт.

Рядко през годините в края на август е имало грозде със захарност 25 градуса. Но тази година го имаме, каза специалистката. Лозарите в село Градец вече прибраха белите сортове. Реколтата е с много добри показатели. Гроздето е добре узряло, зърната са едри и имат кехлибарено оцветяване. Прибират бялото грозде и в лозята на Винарово и Флорентин.
От 28 август започна гроздоберът и в лозята около Белоградчик. Скоро стартира и прибирането на гроздето и в масивите в село Рупци.

Добивът зависи от напояването. Лозята, които са пригодени за напояване, дават по-високи добиви от останалите.
Белите сортове прибират и стопани с малки лозя. Те са категорични, че цената тази година трябва да бъде между 70 стотинки и 1 лев за кг, обясни Красимира Владимирова. Това е реалната цена, съобразена с вложения труд и препарати.
Край морето също започва гроздоберът на мускат, който е един от най-скъпите сортове. Изкупните цени в Бургаско вървят по 0.80 лв. за килограм. На същата цена вероятно ще се изкупуват совиньон блан и шардоне, чийто гроздобер още не е започнал.

По традиция памидите остават с най-ниски изкупни цени - 0.40-0.50 лв. за кило.
Лозарите в Бургаско очакват добра реколта. Добивите ще бъдат малко по-добри от миналогодишните, но изкупните цени на винените сортове са запазват на нивата от 2015-та. "Още е рано да се каже какви количества ще се добият, тъй като гроздоберът тепърва започна. Но като цяло можем да кажем, че реколтата в бургаски регион е добра. В никакъв случай не е лоша, но не е и отлична. Причината е, че лятото беше изключително сухо. Това от една страна е добре за процента на захарността, но от друга, ако беше паднал малко дъжд през юли, тогава наистина щеше да имаме една доста добра реколта", коментира заместник-директорът на поморийския винпром , Христо Янков.


От няколко дни е започнал и гроздоберът в Каварненско, като в началото се прибират по десетина тона по поръчка на малки винарски изби и количества, които големите винпроми са купили на зелено. Каварненските производители продават реколтата си на цена от 1.10-1.30 лв. за килограм. Като цяло се очаква тази година бялото грозде да се търгува за 1.10 до 1.30 лв. за кг, а червеното, чиято беритба ще е не по-рано от средата на септември, да се търгува за минимум 0.80 лв. за килограм. Тези цени са с около 30 на сто по-високи спрямо последните години, казват производители, но пък допълват, че те са продиктувани от увеличените разходи по производството – третиране с препарати и други агротехнически мероприятия. Лозята, които са били правилно и своевременно третирани, ще дадат реколта с добро качество – висока захарност, казват още производителите.