Най-подходящото време зе засаждане на ягоди е от средата на месец август до началото на септември. Засаденитепрез това време ягоди успешно се вкореняват до зимата и залагат плод за следващата година. Трябва да се има предвид, че ако годината е топла и със засушавания, по-добре е да се изчака до началото на септември.



 



Вкореняването на дъщерните розетки на ягодите в топло и сухо време е трудно и разсадът дълго време остава слаб. Най-доброто време за засаждане на разсада е в хладно време. Смята се, че най-добри за посадъчен материал са първите розетки, които се намират до растението майка. По принцип не е толкова важно какъв е редът и къде точно се намира розетката. По-важно е тя да е добре развита. Колкото по-добре е развита, толкова по-бързо ще започне да залага цветни пъпки и добивът през първата година на плододаване ще бъде по-висок.



 



Понякога поради неблагоприятни условия на развитие първите формирани розетки са значително по-слаби от следващите. В такъв случай е най-добре да се предпочетат последните формирани розетки. Идеални за засаждане може да се смятат растения с диаметър на кореновата шийка 1-1,2 см / за сортовите, които формират обилно, но слаби дъщерни розетки – 0,8-1 см/ 3-4 добре развити листа и мощна коренова система, съизмерима с дължината на надземната част.



 



Ако по посадъчния материал се забелязват следи от вредители, е добре да се обработи термично. Това става, като растенията се поставят за 7-10 минути във вода с температура 45-46 гр.С /през цялото време е необходимо да се поддържа тази температура/ Една от най-важните задачи е изборът на място за засаждане на ягодите. Трябва да се знае, че предшествениците като ръж, рапица, ряпа оказват пречистващо действие на почвата от болести и неприятели, както и от почвени нематоди, които напада ягодата. Не се препоръчва засаждане на ягоди след плодни и ягодоплодни!



 



Ягодите се развиват зобре на различни типове почви, но е за предпочитане да се засаждат на почви с по-рохкави и с добра аерация, и с рН от 4,5-7,5. Не е добре да се засаждат на терен с наклон, по-голям от 8 гр. Или на площи, в които се задържа продължително вода. Не са подходящи за засаждане северни площи, слабо осветени, а също така и с продължително замръзване. Южните терени също не са най-добрия избор за ягодите, тъи като при тях лесно се губи влагата в почвата. Най-подходящи са терени с източно и западно изложение.