Европейската конфедерация на производителите на царевица (ЕКПЦ) потвърди своето противопоставяне на редлагането на каквито и да е отстъпки по отношение на царевицата, сладката царевица и етанол пред гигантите от Южна Америка. Това стана ясно вчера, 21 февруари, със започване на новия кръг преговори между представителите на ЕС и Меркосур в Асунсион.
 
 
Според тях, при и без това застрашен поради изострената конкуренция на европейския пазар, устойчивостта на европейското производство на царевица е изложена на риск, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НССЗ).
 
На среща на Управителния съвет на ЕКПЦ, проведена на 20 февруари, европейските производители на царевица подчертаха трудностите, пред които са се изправили европейските производители на царевица при срива на цените през последните няколко месеца, който дойде след засилената конкуренция между главните играчи на световния пазар и паритета на долара и еврото, което пречи на европейските продукти.
 
Това се отразява и с огромен внос на царевица в ЕС, който според последните данни на ГД „Агри” достига до 14 мегатона за стопанската 2017/2018 г. въпреки прилагането на вносно мито (понастоящем 5,61 евро/т) на царевица. Докато делът на бразилската царевица на европейския пазар е намалял през последните няколко години, южноамериканският гигант се завръща с пълна сила от 1 юли 2017 г. с близо 5 мегатона, внесени в ЕС.
 
 
Дали поради ирония на съдбата или случайност, Европейската комисия е на път да даде още един подарък на производителите от Меркосур под формата на квота за безмитен внос на царевица. Не е нужно да напомняме, че и Бразилия, и Аржентина са облагодетелствани от безспорни конкурентни предимства, като например достъп до технологии, забранени на европейските производители. ГМО, атразин, неоникотиноиди… това са само няколко примера за значителни изкривявания, които ЕКПЦ не може да приеме. Ако европейските производители не могат да използват тези технологии, производителите на вносна царевица трябва да се подчиняват на същите правила.
 
ЕС спешно трябва да осъзнае колко са опасни тези търговски преговори за устойчивостта на сектора за производство на царевица, който се стреми да изпълни изискванията на европейските граждани. Още повече, ЕКПЦ очаква отговори за това как европейската царевица може да възвърне своята конкурентоспособност и да позволи на ЕС да постигне самодостатъчност в производството на царевица. Реформата на следващата ОСП е историческа възможност, която трябва да бъде оползотворена, а ЕКПЦ е готова да работи с всички заинтересовани страни по въпроса.