Много бенефициенти разбират в последния момент, че е нужно да имат задължително преминат курс по съответната мярка до втората година. Следват въпроси, защо не е преминато обучение и най-често това се случва, тъй като хората са дезинформирани. Към днешна дата фермерите трябва да знаят следното:

По подмярка 6.1, която е за стартова помощ за младите земеделски стопани от мярка 6 е необходимо да бъде преминато обучение по опазване компонентите на околната среда - 30 часа.

По подмярка 6.3, която е за стартова помощ за равитието на малките стопанства от мярка 6 "Развитие на стопанства и преприятия" се изисква същия курс.

Бенефициентите по мярка 10 са задължени да преминат агроекологично обучение с минимална продължителност от 18 часа.

Същото се отнася и за кандидатите по мярка 214 "Агроекологични плащания"

По мярка 11 "Биологично земеделие" кандидатите трябва да преминат обучение по биологично земеделие с минимална продължителност от 18 часа.

По програмата "Млад фермер" за директни плащания е необходимо да бъде преминато150 часово обучение в областта на селското стопанство.
Същото се отнася и за подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани", която е част от мярка 6 "Развитие на стопанства и предприятния"
150 часовите курсове могат да бъдат по растениевъдство-полевъдство, растителна защита, трайни насаждения и животновъдство, към което спадат - овцевъдство, птицевъдство, зайцевъдство, говедовъдство, свиневъдство, пчеларство и др.

По националната програма за пчеларство се изисква минимум 30 часово обучение по пчеларство