През ноември ще бъдат пуснати две процедури от ПРСР, насочени към млади фермери и малки стопанства, обяви земеделският министър Христо Бозуков пред журналисти.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Приемтът по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ е с индикативен бюджет от близо 25 млн. лв., а подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ – около 40 млн. лв.

Насоките за кандидатстване предстоят да бъдат публикувани за обществено обсъждане до броени дни. Продължителността на двата приема ще е по три месеца.

До края на годината е предвидено и стартиране на трети прием по подмярка 16.1 „Подкрепа на оперативни групи в рамките на европейско партньорство и иновации“. Очаква се индикативният бюджет да бъде около 20 млн. лв.

В момента продължава повторно отвореният прием по подмярка 4.2 за преработка. Общият размер по процедурата от над 387 млн. лв., а проектни предложения се подават до 25 февруари 2022 г.

ДФЗ: От началото на служебния мандат до момента по ПРСР са сключени 451 договора, като предоставената безвъзмездна финансова помощ по тях е в размер на 89 млн. лв. 

До края на годината ще се обработят забавените проекти по ПРСР, ако пандемичната обстановка позволи, уточни земеделският министър.

Нека припомним обаче, че още през месец юни и от ДФЗ, и от Министерството на земеделието обещаха до края на годината да изчистят всички забавени проекти по ПРСР.