Мексико е един от петте най-големи производители на малини в света. Това е страната, от която идват и редица иновации и добри практики. Мигел Мендез, член на най-голямата ягодоплодна асоциация разказа за Фермер.БГ за спецификите в малинопроизводството в Мексико.
 
 
„Нашата асоциация обхваща над 85% от продукцията в Мексико. Нашите насаждения се отглеждат предимно в тунели. Обикновено фермите са фамилни, но имаме и големи, корпоративни масиви, които са над 30 000 дка. Нашата продукция е предназначена изцяло за износ, като експортираме за различни части на света – Европа, САЩ, Канада, общо за над 32 страни“, обясни Мендез.
 
По думите му страната прилага добри земеделски практики, а безопасността е от особено значение.
 
„Имаме различни системи за оползотворяване на водата. Разработили сме и процеси за намаляване замърсяването на плодовете, тъй като знаете, че малините не се мият. Основно продукцията ни е предназначена за свежия пазар, не замразяваме плодовете. Малинопроизводството е важен сектор в Мексико, след бирата, авокадото и доматите, следват именно ягодоплодните. Пазарът ни обаче не може да понесе продукцията, тъй като е доста скъпа. Рентабилно е да произвеждаш малини в Мексико, но не и да ги продаваш в страната, цената е доста висока“, каза още производителят.
 
Мендез разясни, че през последните 10 години Мексико отчита голям растеж при площите с ягодоплодни, ръстът е около 25% на годишна база. 
 
„Индустрията ни се развива много, особено по отношение на малини и къпини. Сортовете, които отглеждаме са Маравила, Кармина, Есперанса  Севилана. Това са утвърдени сортове, но разработваме и други. Търсим и нови пазари. В Мексико брането на малини не е механизирано, никъде не се използват комбайни, берем на ръка. Понякога тя е проблем, но бързо се справяме. Най-важното в момента е разработването на нови сортове и намирането на нови пазари за прясна малина“, категоричен е той.
 
Една от иновациите в Мексико е оранжерия с плъзгащ се покрив. Тя представлява типичната оранжерия, но с лесен, плъзгащ покрив, който лесно може да се отвори при хубаво време и съответно да се затвори при всякакви неблагоприятни мероприятия, като дъжд, градушка или екстремно понижаване на температурите.