В деня на един от най-важните празници за мюсюлманите – Рамазан байрам, ще ви представим вълнуващата история на 36-годишния говедовъд от благоевградското село Юруково Мехмед Манзурски, който от строител, през гурбетчия, решава да се завърне към семейните традици и се захваща с животновъдство, разказва младият фермер пред Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС), в която членува.

Бисер Чилингиров: Ако можех, щях да спра приема по подмярка 4.1

Опитният строител научава майсторлъка в животновъдството от своя баща, за когото говори с гордост и благодарност.

“Занимавам се говедовъдство от 2008 г. Преди това работех в строителството. Причината за тази промяна беше баща ми, който цял живот е отглеждал животни. По онова време той гледаше основно овце и 10 черно-шарени крави. През 2010 г. купих първия Симентал. След това бях няколко години на гурбет в чужбина, а майка ми и баща ми се грижеха за фермата, започва разказа си фермерът.

Днес Мехмед е семеен, с две деца и отглежда 50 броя крави от породата Симентал, за които разказва, че достигат дневен млеконадой на животно от 28 – 30 литра. Самият той си е поставил амбициозни цели за бъдещето, които с много труд и усилия се опитва да осъществи. Отглежда животните оборно-пасищно, като вечер ги прибира и задължително им дава концентрат и люцерна. Мечтае скоро да се сдобие с доилна зала, защото още доят на гюмове. Иска да разшири и оборното пространство, но нищо от тези неща не става лесно.

Гледат ми кравите отстрани и ми казват, че такива хубави крави се гледат лесно, а никой не знае през какви трудности съм минал, за да са такива животните, споделя Мехмед и добавя:

Аз и семейството ми сами се справяме с всичко във фермата – общо сме 4 човека. Нямаме работници. Моят баща държи всичко в стопанството да му мине през ръцете, не иска да разчита на други хора. Дори и на мен не разчита на 100%, малко още като дете ме приема. Той лично слага храната, всичко контролира, но това е разбираемо – цял живот всичко сам си е постигал“.

Най-големият проблем винаги са били парите, казва фермерът, като признава, че субсидиите са му голяма помощ, но не може да кандидатства по инвестиционните мерки, защото му искат нотариален акт за мястото, което желае да купя, а той няма такъв. 

Трудно е. Ако не са субсидиите, оцеляването ще е невъзможно и много от нас ще се откажат при тази изкупна цена на млякото. 60 стотинки – това е подигравка! Една Кока-Кола е 1,20 лева“, казва с горчилка Мехмед.

Според него основен проблем в сектора е и че самите стопани не са задружни, а има разделение и завист. Но това, разбира се, не би го отказало от говедовъдството, най-вече защото от дете обича животните, щастлив е, че има сплотено семейство, обединено около фермата, и ще се бори това да е така и в бъдеще. Надява се след пет години да има вече стадо от 100 говеда. 

„Това е моят път. Друго не искам. Аз работих в чужбина само и само да изкарам пари, за да ги инвестирам във фермата и това си струва. Не съжалявам за нищо, сега животните ми връщат тези пари. Храня си семейството и имам необходимото”, казва за финал младият говедовъд Мехмед Манзурски.
 

Агри.БГ честити празника на своите мюсюлмански приятели и им желае здраве и берекет!