Още браншови земеделски организации реагираха по случая с очертаването на земи за подпомагане, в последствие оказали се извън допустимия слой за 2010 г., а в същия момент получавали финансиране преди този период. Казусът е на светло вече от месец и не спира да тревожи все по-голяма част от земеделските производители. В списък на ДФЗ бяха поместени УРН на 5 803 бенефициенти, които се оказа, че ще връщат пари за надвзети субсидии през миналата година по Кампания 2009 г., а сумите ще се приспадат през 2011 г. по Кампания 2010 г. Оказа се, че в списъка са фермери, които не са получили субсидии, такива със застъпени площи, такива с изрядни площи и куп други казуси. Стопаните вече се притесняват да не би да се появи още един такъв списък за надвзети субсидии за 2010 г. Според сектора механизмът за получаване на субсидиите у нас остава неясен, което провокира нова декларация. Припомняме, че във вторник 16 животновъдни организации също изпратиха такъв документ до МЗХ.

 

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ ВИЦЕПРЕМИЕР И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

Д-Р МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ В НС

Г-Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НА РАЗПЛАЩАТЕЛНА АГЕНЦИЯ

Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОРИС ВЕЛЧЕВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

Уважаеми Господа,

На електронната страница на Държавен фонд „Земеделие” беше публикуван списък с бенефициенти, които трябва да възстановят получени субсидии за стопанската 2009 г. Според съобщението, заявените от тях парцели или част от тях попадат в недопустим слой за подпомагане. Тези земеделски производители вече получават актовете си за установяване на публично държавно вземане.

При очертаване на площите през 2009 г. тези земи са били в допустимия за подпомагане слой, което и е причината те да получат субсидии през 2010 г. Те са били и в допустимия слой към 20.11.2009 г. /т.е. след извършването на всички проверки през 2009 г./, както е видно от информацията, написана в съобщението и актовете. По неясен за нас начин тези земи са изключени при поредната /седма/ актуализация на т. нар. „допустим слой за 2009 г.” през м. декември 2010 г. Това е станало без проверки на място и без да бъдат известени земеделските производители, за да могат да се защитят по някакъв начин преди да бъдат съставени актове.

От самите актове по никакъв начин не става ясно кой, кога и за кои парцели е извършил проверка и какво точно е нарушението, въз основа на което тези парцели са изключени от допустимия за подпомагане слой със стара дата. Има много случаи на фермери, които са очертавали едни и същи площи в продължение на години и са проверявани от Технически инспекторат и общинските служби по земеделие. Сред санкционираните има и биопроизводители със сертифицирани земи, за които контролиращите органи са издали доклад от проверка за 2009 г. Абсурдно е тези земи да се окажат извън допустим слой.

Уважаеми господа, През последните години българските фермери са поставяни постоянно в ситуация, при която получаването на субсидии зависи от субективна преценка на чиновници, които дешифрират ортофотокарти. За земеделските производители все още не са ясни правилата, по които едни парцели се включват или изключват от допустимия слой. Всяка година те очертават парцелите си по един „допустим слой” и подписват декларации относно парцелите, които са извън него.

В последствие този слой се променя без за това те да бъдат известени и да могат да предприемат някакви действия, в случай че смятат, че за техните парцели е допусната грешка. Механизмът за получаване на субсидии за тях е напълно неясен. Още по-голям проблем е фактът, че изключването на земи от допустимия слой не само води до неполучаване на субсидии, но в повечето случаи – и до налагането на глоби и наказания, тъй като изключените от допустим слой парцели се считат за наддекларирани. Това съсипва фермери, особено дребните и средните земеделски производители от изостаналите и планински райони, които не разполагат с необходимия ресурс и капацитет за обжалване на актовете по съдебен ред.

Настояваме компетентните органи незабавно да извършат необходимата проверка по случая – как, от кого и въз основа на коя нормативна база допустимият за подпомагане слой за 2009 г. е актуализиран няколко пъти през 2010 г. и вследствие на това са изключени за подпомагане такъв голям брой бенефициенти. В следствие на некомпетентните и неправомерни действия на администрацията в Министерството на земеделието и Разплащателната агенция хиляди земеделски производители са изправени пред дилемата дали да търсят пари за адвокати и водене на дела или да изоставят всичко и да се наредят на опашките в „Социални грижи” за подпомагане.

На базата на извършената проверка неправомерно издадените Актове за установяване на публични държавни вземания да бъдат анулирани, тъй като те са съставени в нарушение на европейските регламенти, според които за всяка проверка и установено нарушение се съставя протокол, който се подписва и от земеделския производител според европейските регламенти. Ситуацията в агросектора е изключително тежка и при ваше бездействие ще бъдем принудени да сезираме европейските институции. Обръщаме се към всички земеделски производители, засегнати от действията на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция с призив да обжалват получените актове в посочения 14-дневен срок пред Административен съд, като в жалбите се позовете на нарушаването на европейското законодателство.

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ

Сдружение на млекопроизводителите „Гергьовден” - град Стара Загора

Национален клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслени и енергийни култури Българска асоциация на фермерите

Сдружение „АГРАРЕН СЪЮЗ”

Зърнопроизводители от Монтана

Асоциация на млеко-производителите “Тракия-Милк” Пловдив

Бранщова Асоциация Стара Загора с прецедател Танчо Николов

ДФЗ публикува разяснителен списък за субсидиите по недопустими площи