Във фонд "Земеделие" са раздадени над 1 млн. лева, заяви днес депутатът от БСП Меглена Плугчиева. Тя заяви още, че в администрацията на МЗХ са раздадени за изминалата година над 800 хиляди лева бонуси, които по-късно министър Мирослав Найденов опроверга и заяви, че сумата е 600 000 лв. като премии за допълнителен труд.

 

"В тези условия на тежка криза, на абсолютна бедност, на която се обрича населението ни, този цинизъм е абосолютно престъпен и недопустим. Още повече, че темата земеделие и провал на селскостопанската ни политика и деформации на аграрния сектор са ежедневие и нещо, с което се занимаваме в парламента"., посочи Плугчиева.

 

"Това са бонуси, раздавани също от фонд работна заплата за извънредна работа. И в момента давме на хората, които работят извънредно за евакуирането на животните от наводнението. Има винаги при извънреден труд бонуси, които се раздават, защото това е начинът. В извънработно време, когато работи, ти трябва да го премираш. Нито аз, нито заместниците, нито някой от политическия кабинет е получавал., увери Мирослав Найденов, цитиран от БНР.

 

"Един служител в Министерството на земеделието и храните не е получавал повече от 1 работна заплата бонус. Това е нищо в сравнение с някои данни, които се оповестиха. От ръководния състав на Министерството на земеделието и храните - нито аз, нито заместниците ми, никой не е получавал бонуси", каза от своя страна Найденов.

 

Румен Порожанов отговори пък официално, че в ДФЗ има раздадени около 1 200 000 лв. бонуси за миналата година.

 

"Порожанов отговори за начина, по който са раздавани тези бонуси. Информацията не е скрита, беше публикувана. Бонусите са раздадени за извънредна работа и са част от Фонд "Работна заплата". ДФЗ си има ръководство и решенията за бонусите се вземат от ръководството на фонда, не от министъра", посочи Найденов.