Има няколко култури, чието съществуване се базира на опрашването от пчелите. 1/3 от хранителна система зависи от тях, а по информация на електронното издание Hwtrek медоносните пчели изчезват.

Започва подписването на договори за кошери по пчеларската програма 2017-2019 г.

Ако медоносните пчели изчезнат и човечеството не намери тяхна алтернатива, се очаква драстично да се намали производството на традиционни хранителни продукти в света, а ефектът от това ще бъде съществен в дългосрочен план. Лошата новина е, че медоносните пчели наистина изчезват.

Синдромът на разрушената пчелна колония (СРПК), познат още като синдром на празния кошер, е глобален феномен, при който пчелите-работнички на кошера изчезват, оставайки царицата-майка и събирането на храна. Напускането им означава, че кошерът не се снабдява с достатъчно нектар и полен, което води до измирането на пчелите.



За първи 2006 година Синдромът се явява като заплаха за намаляване на пчелните кошери. Между 1947 година и 2005 година броят на пчелите в САЩ е намалял с над 40%. От 5,9 милиона сега те са едва 2,4 милиона.

От април 2004 година до април 2015 година пчеларите в САЩ са загубили 42% от колониите си. Това е и първият път в историята, когато повече пчели загиват през лятото, отколкото през зимата, което е изключително необичайно.



Ако Синдромът на разрушената пчелна колония запази същото темпо и човекът нищо не прави, за да го спре, популацията на медоносните пчели ще изчезне до 2035 г.

Докато правителства, учени и пчелари търсят решение, което може да неутрализира Синдрома, в последно време вниманието се насочва към Интернет на нещата.



Интеграцията на тази концепция в пчеларството предлага възможност не само да се повишат добивите и да се управляват кошерите, но и да се събира ценна информация за поведението на пчелите и да се подобрят методите за отглеждане на пчели. Това като резултат ще даде повече яснота върху причините за отключването на Синдрома на празния кошер и как той да бъде обърнат.