Медени изкушения, директно от производителя - различни видове мед, медени питки, перга, прашец, прополис, восък, всичко това може да се открие в първия у нас медомат. Новаторската идея е дело на пчеларска ферма „Кошерът“ и се намира в Бургас. Агри.БГ разговаря с Василка Иванова, един от собствениците на фермата.

Секторен анализ: Пчеларството страда по необясними причини

„Медоматът е нашият пилотен проект. Той е по идея и реализация на сина ни Стойко Иванов, който от 2010 г. е партньор в дейността ни. Всъщност заедно с дъщеря ни, още от деца те са плътно до нас в работата и ни помагат с идеи“, каза Василка Иванова.

Василка Иванова и нейният съпруг се занимават със земеделие от далечната 1985 г. В последствие се включват и децата им. Стопанството им се намира в Дюлево, като стопанисват около 300 кошера.

Снимка: Пчеларска ферма "Кошерът"

„Пчеларстваме из Странджа. Практикураме и подвижно пчеларство. През 2013 година решихме да затворим кръга. Отворихме малко фирмено магазинче, а в последствие, 5 години по-късно, доразвихме първоначалната си идея“, добави пчеларят.

Първият у нас медомат може да бъде открит в Бургас. Той е малко копие на фирмените магазини "Кошерът". Медоматите са нещо ново за България, но не и за света. Подобни добри практики сме виждали в САЩ, Русия и Япония.