Тази година за нас е 50% по-слаба заради атмосферните условия. Пролетта беше мокра, а през лятото имаше голяма суша. Нямаше нектар и резултатите са слаби, сподели пчеларят Цвятко Начев за Агри.БГ.

Тревога: Масов отказ от пчеларството

Миналата година по същото време отново си говорихме с него на фермерския пазар пред Министерството на земеделието. Тогава, за разлика от много свои колеги, той беше доволен от реколтата. 

„През 2017 г. падна слана, когато цъфтяха медоносните растения. Половината акация измръзна. През 2018 г. обаче изкарах около 18–20 кг от кошер, двойно повече“, хвалеше се тогава той.

Тази година обаче добивът му отново е надолу. 

„От билката изкарахме най-голям добив. От акацията – по-малко. От кошер вадя по 10 кг мед, докато миналата година беше двойно повече,“ изчислява Начев.

Пчеларят не продава на прекупвачи, а реализира само на пазара. Той потвърждава думите на свои колеги, че изкупните цени са обидно ниски – до 4 лв. за килограм конвенционален мед и 5 лв. за биологичен. 

„Факторът с вноса на чужд мед не е от вчера. Големите внасят, малките плачат. Какво ги бърка, че ще внесат 4–5 хил. тона? Украйна и Китай са свръхзадоволени. Ние само гоним скакалците по полето. Но продължаваме, няма начин, трябва да се оцелява,“ убеден е пчеларят.

Цвятко Начев стопанисва 200 кошера, разположени на четири места в Калоферския Балкан. Пчелите събират мед от акация, билки и мана. От 2004 г. има сертификат за биологично производство. Той и съпругата му, която му помага, са учители по професия.