България отправи ясно послание, че идва краят на двойния стандарт при храните. Тази кауза ще бъде призната като едно от най-важните достижения на българското председателство на съвета на ЕС, като беше организирана конференция за двойните стандарти с участието на земеделски министри от ЕС. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на кръгла маса „Храните – вкус, качество или мода“, организирана от Съюза на хранителната промишленост.
 
 
„България доказа, че може да е страна, която да формира политики. И може да защити още 100 млн. европейски граждани – това са хората, засегнати от двойните стандарти. Убедена съм, че и останалите 400 млн. не са против отпадането на двойните стандарти. Защото наистина е абсурдно в нашия общ европейски дом до гражданите на една част от Европа да достигат стоки и храни с различно качество под същия бранд.
 
Разделението е между гражданите и най-големите корпорации, които печелят много от предлагането на храни с по-ниско качество. Президентът на ЕК Юнкер каза през септември, че в един съюз на равнопоставени не може да има различно качество граждани“, отбеляза Манолова. 
 
 
Тя припомни, че предстои да се работи за промяна в директивата за нелоялните търговски практики, като коментира, че предлагането на стоки с един и същи бранд с различно качество е недопустимо. 
 
Според омбудсмана проблем е кой и как ще осъществява контролът. 
„Ако контролът се възложи на националните органи за безопасност на храните, аз се съмнявам, че те ще могат да се справят с транснационалните компании. Много уважавам БАБХ, но съгласете се, че не е по силите на националните контролни органи да се противопоставят на могъщи транснационални компании, които имат бюджет, който е колкото на няколко европейски държави. Затова настоявам контролният орган да бъде на европейско ниво“, посочи Мая Манолова.
 
 
По думите й националният вкус трябва да бъде изключен като алиби за разликите в съставките. 
Сега, според Манолова, предизвикателството е дали ще бъде подготвено в достатъчно кратки срокове предложението за промяна на тази директива и дали този Европарламент ще успее в мандата си да извърши това. 
 
„Аз съм оптимист, защото европейските институции са доказали, че могат да работят в интерес на гражданите – намаляване на роуминга, забраната за тютюневите изделия. Но трябва да бъде оказан достатъчен обществен натиск.
 
Своя принос в този процес даде и България. Убедена съм, че българите ще дадем своя принос за приключване на обидната практика с двойните стандарти.
Мисля, че битката в Европарламента ще бъде много трудна. Трябва всяка от политическите партии да се свърже със своето политическо семейство и да се осигури мнозинство за бъдещата евродиректива“, обясни тя.
Мая Манолова разказа още, че е била разочарована от срещата си с европейския омбудсман, който е казал, че тези храни не ни тровят и няма проблем.