В повечето украински ферми като предшественик на зимната пшеница масово се използва слънчоглед, казва Александър Иващенко, академик. Тази практика не се препоръчва нито от старите, нито от най-новите научни разработки, подчертава ученият. Въпреки това е разпространена из цяла Украйна. Последствията от нея може да бъдат печални, допълва Иващенко, цитиран от изданието propozitsiya.com.

Внимание, фермери: Житни мухи нападат есенниците

На първо място посевите слънчоглед силно са изсушили почвата на дълбочина почти 2 метра, обяснява ученият и допълва – Така бъдещите посеви пшеница реално няма да получат необходимото основно количество минерални вещества и органични торове. Този въпрос е важен, тъй като да се разчита на естественото плодородие на изтощените черноземни почви няма да е възможно през следващите няколко десетки години. 

По данни на Иващенко заради отглеждането на слънчоглед през изминалите 20 години, съдържанието на хумус в почвата в цялата страна се е понижило с повече от 0,5%. Това е почти 1/6 от всичките запаси от него.

Съгласно изследвания на Института по здраве на растенията за последните 100 години този показател е намалял от 12% до 4%.

Освен това от торове е лишен всеки втори хектар обработваема земя, тъй като украинските фермери за разлика от европейските торят 3 пъти по-малко. Това се дължи на проблеми със закупуването на агрохимия и води до невъзможност да се достигне нивото на добивите в ЕС.

Масовото отглеждане на слънчоглед е факт, тъй като през последните години именно тази култура се е превърнала в основната, която умножава украинския аграрен експорт.