Изследване на Българската национална асоциация „Активни потребители“, което обхвана 15 от най-популярните на пазара марки масло, показа нарушения в състава някои от тях. За нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и несъответстия между декларираните мазнини или водното съдържание, показват резултатите от изследването.
 
Обект на проучването са били търговски марки, като полското масло "Mlekovita", Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест", Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест", Alpenbutter "Meggle", Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.
 
При пет от марките - Fine Food, Масло смес “Хранинвест”, Kitchen Butter, Филипополис, MILTEX беше установено от пробите по-ниско съдържание на мазнини спрямо декларираните. При марките “Хранинвест” и Miltex разминаването е до 2%, при останалите три (Fine Food, Kitchen Butter и Филипополис) то е с цели 10-11%. Има съмнения и за изпозлване на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна практика, посочват още от асоциацията. На места процентът на немлечните мазнини достига 75%, а в останалите проби е между 10%-50%.
 
Установени са и пет случая на завишено количество вода спрямо обозначеното и това са отново при марките - Fine Food, Масло смес “Хранинвест”, Kitchen Butter, Филипополис и Miltex. Според прочуването, очевидно намаленото съдържание на мазнини се компенсира с увеличеното съдържание на вода в продуктите.
 
При марката Horeca, няма разминаване с обявеното, тъй като не е оповествено водното съдържание на етикета, но измерената стойност е по-висока от заложеното в цитираният регламент.
 
Не е посочено водното съдържание и при още 5 от изпитаните марки, а именно Alpenbutter “Meggle”, Deutsche Markenbutter, Полско масло “Mlekovita”, Horeca и Верея. От Активни потребители припомнят, че тази информация е важна за всички клиенти.
 
От асоциацията посочват още, че при водно съдържание над 25% е почти сигурно наличието на технологични вещества в продуктите, което е недопустимо. Това влошава качеството им и съкращава срока на годност, а също така и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.
 
Резултатите от проучването може да видите в таблицата отдолу:
 
 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!