Продължава масовото подаване на заявления за регистрация по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД). Инициативата е на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), като от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) също ще съдействат за по-бързата регистрация, съобщи за Агри.БГ съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев.

Овцевъди и козевъди масово се регистрират по член 137

“Масово приканваме всички стопани да не чакат и да не оставят регистрацията за последния момент. Апелираме регистрацията да стане по най-бързия начин. А ако фермерите имат въпроси или срещнат трудности, винаги могат да се свържат с нас на официалния ни телефон или по е-мейл”, коментира Караколев.

По думите му, благодарение на измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност, процедурата по узаконяване на фермерите е много улеснена.

Нужно е фермерите да представят копие от нотариален акт за собственост или договор за наем в Областна дирекция по безопасност на храните, да платят определената такса и да имат сключен договор с ветеринар. Именно това ще им гарантира регистрацията на обекта им.

“Искаме още този месец да направим организация и фермерите да се регистрират. От БАБХ ни обещаха, че ще съдействат. Заедно с тях правим тази инициатива за масови заявления по чл. 137, така че да улесним животновъдите. Предстои да обявим и график за масово подаване на заявления, така че единственото, което ще е нужно, е фермерите да носят всички нужни документи”, добави Караколев.

Облекчава се регистрацията по член 137

Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност минаха на второ четене в парламентарната Комисия по земеделие, а ден по-късно и в пленарна зала. Всичко това се случи в края на месец юли, началото на месец август. От тогава започна да тече и срокът за земеделските стопани. Те имат точно половин година от обнародването на промените в закона, за да регистрират своите действащи животновъдни обекти.

Въпреки по-леките условия и отпадането на изискванията за регистрация по чл. 137 в частта, която е свързана със Закона за устройство на територията (ЗУТ), за регистрацията на един обект се запазва спазването на досегашните ветеринарномедицински изисквания. Стопанството следва да има съответен номер, под който е вписано в регистъра на БАБХ.